„Tai reprodukcinės savižudybės forma“: kodėl kirminų motinos sunaikina savo vidaus organus gamindamos „pieną“, kuris išteka iš jų vulvos? (Foto, Video)  ()

Kirmėlių rūšis sunaikina savo vidaus organus, kad pasigamintų „trynio pieną“, kuris išteka iš jų vulvos, kurį galėtų suvartoti jų palikuonys. Argi gamta nėra nuostabi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nematodiniai kirminai, Caenorhabditis elegans, būna dviejų lyčių: hermafroditai ir patinai. Hermafroditai C. elegans gali daugintis su patinais arba savarankiškai apvaisinti kiaušinėlius savo ribotomis spermos atsargomis – tai yra reprodukcijos strategija, vadinama androdioecija.

Nustojus daugintis, kirminų motinos greitai sensta (nyksta su amžiumi). Kaip bebūtų keista, šį senėjimą skatina tas pats signalizacijos kelias, kuris skatina trynių gamybą, o trynių turtingas skystis kaupiasi aplink senstančių kirminų kūnus. Šis procesas atrodo bergždžias ir buvo manoma, kad tai su senatve susijusi ligos būsena. Tačiau naujas tyrimas žurnale „Nature Communications“ atskleidė to priežastį.

 

„Tai yra primityvios laktacijos forma, kurią įrodė tik keli kiti bestuburiai, ir reprodukcinės savižudybės forma, nes kirminų motinos aukojasi, kad išlaikytų kitą kartą“, - aiškino tyrimo pagrindinis autorius Londono universiteto profesorius Davidas Gemsas.

„Kirminų pieno egzistavimas atskleidžia naują būdą, kaip C. elegans maksimaliai padidina savo evoliucinį tinkamumą: kai nebegali daugintis, nes baigėsi spermatozoidai, jie tirpdo savo audinius, kad galėtų perduoti išteklius savo palikuoniams“, - pridūrė pirmoji tyrimo autorė daktarė Carina Kern.

 

Straipsnyje autoriai apibūdina šį procesą kaip „destruktyvų vidinės biomasės panaudojimą“, kuris prisideda prie motinos senėjimo ir atrofijos. Gautas „trynys“ iš vulvos išleidžiamas kartu su neapvaisintų oocitų (kiaušinių ląstelių) masėmis, pradedantis iškart po to, kai sustoja kiaušinių dėjimas.

Šis išbandymas, nors ir niūrus, turi didžiulę naudą kirmėliniams kūdikiams, o dokumente pažymima, kad „kaip priemonė perkelti išteklius iš motinos palikuoniams po kiaušinių dėjimo, išlietas trynys atlieka panašią funkciją kaip ir žinduolių pienas“.

 

Jie gali būti maži, vos 1 milimetro ilgio, tačiau C. elegans atlieka didžiulį vaidmenį biologijos tyrimuose kaip pavyzdinis organizmas. Kirminai buvo pirmieji daugialąsčiai organizmai, kurių genomas buvo atsektas.

Viena iš sričių, kurioje plačiai naudojama C. elegans, yra senėjimo tyrimai. Šie trynių atradimai yra labai svarbūs – senėjimą, trynių gamybą ir trynių išleidimą skatina tas pats signalizacijos kelias, kuris, kaip įrodyta, prailgina kirminų gyvenimo trukmę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()