Kaip Saulės sistemos planetos gavo savo pavadinimus – ir kuri planeta, iš pradžių vadinta Georgu, nutraukė seną tradiciją (Foto, Video)  ()

Daugelis iš mūsų gerai žinome ryšį tarp Marso ir jo pavadinimo, bet kaip su kitomis planetomis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Knygose apie astronomiją trumpą laiką planetos buvo išvardytos taip: Merkurijus, Venera, Žemė, Marsas, Jupiteris, Saturnas ir ... Georgas.

Merkurijus

Merkurijus yra mažiausia ir arčiausiai Saulės esanti planeta. Labai sunku jį pamatyti plika akimi dėl jo artumo mūsų žvaigždei. Tačiau jį galima pamatyti po saulėlydžio arba prieš saulėtekį.

Merkurijus yra viena iš penkių ryškiausių danguje spindinčių planetų. Štai kodėl jį atrado romėnai, pažymėję, kad jis juda labai greitai. Taip planeta gavo savo pavadinimą – Merkurijus. Greičiausio prekybos ir kelionių dievo garbei.

Venera

Be Mėnulio, Venera yra ryškiausias naktinio dangaus objektas. Tai daro ją labai matomą ir lengvai atpažįstamą be jokios specialios technikos. Būtent šis ryškis ir buvo dangaus kūno pavadinimo kilmė.

Žmonės šią planetą suvokė kaip kažką žavingo, todėl pavadino ją Venera, romėnų meilės ir grožio deivės vardu.

Marsas

Marsas, kaip ir Venera, yra aiškiai matomas nakties danguje plika akimi. Egiptiečiai pavadino Marsą „Har Decher“, o tai reiškė „raudoną“.

 

Tai greičiausiai lėmė kraujo raudonumo atspalvis, kuris buvo išsklaidytas dėl geležies oksido ant šiurkštaus planetos paviršiaus. Tačiau galų gale planeta buvo pavadinta Marsu, Romos karo dievo garbei, nors ir dėl tų pačių priežasčių.

Jupiteris

Galilėjus padarė pirmuosius išsamius Jupiterio stebėjimus, nors tai yra trečias ryškiausias objektas naktiniame danguje. Senovėje planeta buvo prastai ištirta, tačiau daugelis kultūrų davė jai skirtingus pavadinimus. Pavyzdžiui, Mesopotamijos kultūroje Jupiteris buvo Mulu-babaras, tai yra „balta žvaigždė“. Graikai ją vadino „Dzeuso žvaigžde“.

Bet kadangi, nuodugniau tyrinėjant planetą, likusieji mūsų sistemos dangaus kūnai jau turėjo senovės romėnų mitologijos pavadinimus, Jupiteris dėl savo dydžio buvo pavadintas visų senovės Romos dievų karaliaus vardu.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()