Prakalbo apie užfiksuotą neįprastą gripo atvejį: nuo paukščių virusas išplito tarp žinduolių ir jau fiksuojamos pirmosios aukos  (2)

Pasaulyje toliau plintant COVID-19, sveikatos priežiūros institucijos pagrįstai baiminasi, kad tarp žmonių neįsisiautėtų dar kokia zoonotinė liga. Todėl neseniai pasirodęs pranešimas apie nedidelį, bet nerimą keliantį paukščių gripo protrūkį sukėlė susirūpinimą Jungtinėje Karalystėje. Šis atvejis yra ypatingas tuo, kad nuo paukščių virusas išplito tarp žinduolių, užkrėtė ir pražudė lapę bei mažiausiai tris ruonius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvykis nutiko neatskleidžiamoje laukinių gyvūnų reabilitacijos įstaigoje Jungtinėje Karalystėje 2020 m. pabaigoje ir išsamiai aprašytas naujame straipsnyje, paskelbtame žurnale „Emerging Infectious Diseases“. Viskas prasidėjo nuo to, kad į reabilitacijos įstaigą buvo atgabentos penkios gulbės, kurioms pasireiškė staigus nuovargis ir traukuliai, o vėliau buvo atlikti paukščių gripo H5N8 testas, kuris buvo teigiamas.

Gulbių žūtis buvo neįprastos mirčių virtinės pradžia, nes netrukus po to taip pat nugaišo arba buvo užmigdyta lapė ir keturi paprastųjų bei pilkųjų ruonių jaunikliai. Visiems užsikrėtusiems žinduoliams pasireiškė sunkūs simptomai, įskaitant traukulius.

Ataskaitoje daroma išvada, kad visi įrodymai rodo, jog ligos protrūkio šaltinis buvo gulbės ir kad liga išplito tarp kitų gyvūnų, taip pat esančių laukinių gyvūnų reabilitacijos centro karantino patalpose. Jei taip, tai reiškia, kad liga išplito per aerozolius arba užkrėstus paviršius, kaip ir COVID-19.

„Nors karantino patalpos yra įrengtos taip, kad stabdytų infekcinių mikroorganizmų plitimą [...], tai nėra biologiškai saugi patalpa, skirta dirbti su trečio biologinės saugos lygio patogenais. Todėl pavojingi patogenai – tokie kaip paukščių gripas – gali plisti net ir taikant tam tikras infekcijų prevencijos priemones“, – rašo autoriai.

„Kadangi įvykio metu gripo infekcija nebuvo įtariama, biologinio saugumo praktika centre užkertant kelią plitimui galėjo būti mažiau veiksminga, palyginus su padidinto biologinio saugumo lygio praktika, kuri tikriausiai būtų buvusi taikoma, jei būtų buvę žinoma apie gripo infekciją“, – teigia jie.

 

Šis įvykis kelia susirūpinimą, nes paukščių gripas retai persimesta į žinduolius ir padaro juos neįgaliais. Tačiau nepaisant to, kad lapėms ir ruoniams tai baigėsi mirtimi, atrodo, kad ši viruso atmaina nekelia pavojaus žmonėms.

„Nors genetinės analizės neparodė, kad per šį protrūkį H5N8 virusas būtų padidinęs žmonių užsikrėtimo riziką, tyrimas rodo, kad šie virusai gali kelti netikėtą ir rimtą pavojų žinduolių sveikatai, – skelbia autoriai. – Tačiau tokie ligos išplitimo atvejai netipinėse nešiotojų rūšyse yra papildomi veiksniai, į kuriuos veterinarijos institucijos turi atsižvelgti ligų protrūkių metu, ir pabrėžia laukinių gyvūnų ligų stebėsenos, kuriai taikomi tarpdisciplininiai ir bendradarbiavimo metodai, svarbą“.

 

Šių metų pradžioje H5N8 paukščių gripo atmaina jau buvo atkreipusi į save dėmesį, nes pirmą kartą buvo pranešta apie žmonių užsikrėtimą šiuo viruso štamu – Rusijoje ja užsikrėtė paukštininkystės įmonės darbuotojai.

Kiti susirūpinimą keliantys štamai yra H5N1, H7N9 ir H5N6 – tai atmainos, galinčios iš paukščių peršokti ant žmonių. Apibendrinant, tokie peršokimo atvejai, kai virusas iš paukščių pereina į žinduolius, yra reti – todėl ši lapių ir ruonių infekcija verta dėmesio, rašo „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (2)