Puikios naujienos: gali būti, kad saugodamiesi nuo COVID-19 išnaikinome vienos pavojingos ligos atmainą  (15)

Kad sumažintume COVID-19 plitimą, dauguma mūsų pastaruosius dvejus metus dėvėjo kaukes, plovė rankas ir nesilankė masiniuose susibūrimuose. Neseniai žurnale „Nature Reviews Microbiology“ išspausdintame straipsnyje teigiama, kad šios priemonės galėjo duoti dvigubai daugiau naudos, nei atrodė iš pradžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai neplanuotas, nors tikrai sveikintinas, geresnio pasaulio informuotumo apie ligų prevenciją rezultatas: Melburno (Australija) universiteto mokslininkai teigia, kad kai kurios gripo atmainos dabar jau gali būti išnykusios. Išlikusių atmainų skaičius ir įvairovė taip pat labai sumažėjo, ir net kai kurie peršalimo virusai yra arti išnykimo, rašo „IFL Science“.

„SARS-CoV-2 pandemijos metu pasaulyje pastebimai sumažėjo A ir B gripo atvejų, – aiškina tyrimo autoriai. – Visų pirma, nuo 2020 m. balandžio iki 2021 m. rugpjūčio nebuvo sekvenuotas nė vienas B/Yamagata linijos virusas – o tai rodo, kad ši gripo linija galėjo išnykti, kas gali suteikti galimybių pagerinti gripo vakcinų prieinamumą ir veiksmingumą“.

Esama keturių gripo viruso tipų: A, B, C ir D virusai – nors mums, žmonėms, iš tikrųjų reikėtų nerimauti tik dėl A ir B, nes C tipas paprastai sukelia tik lengvas ligas, o D tipu užsikrečia tik galvijai. Greitai kintantis ir įvairus A gripo virusas sukelia pandemijas. B gripo klasteriai – pavyzdžiui, B/Yamagata – paprastai būna susiję tik su sezoninio gripo protrūkiais.

Nors B gripo tipai vystosi lėčiau, epidemiologai per mėnesį vis tiek pastebi kelias dešimtis naujų virusų. Tačiau nuo 2020 m. kovo mėn. B/Yamagata virusų apskritai nebuvo aptikta. Sumažėjo net tam tikrų A gripo virusų, o H1N1 (dar vadinamo kiaulių gripu) ir H3N2 virusų aptikimo atvejų skaičius kasmet sumažėja viena eile (skaičių eilės pavyzdys – 1000, 100, 10, 1, 0,1 ir kt.).

„Nuo 2020 m. balandžio gripo virusų aptikimo atvejų smarkiai sumažėjo: palyginus su ankstesniais metais, jų buvo aptikta apie 99 proc. mažiau, nepaisant maždaug panašaus tyrimų lygio, tvirtinama dokumente. „Manoma, kad pagrindiniai veiksniai, lėmę sergamumo gripu sumažėjimą, yra elgesio pokyčiai (socialinis atsiribojimas, kaukių dėvėjimas ir higienos priemonės) ir kelionių bei judėjimo apribojimai, kurie taip pat buvo pastebėti ir kitų įprastų kvėpavimo takų infekcijų – pavyzdžiui, respiracinio sincitinio viruso – atveju“, – rašoma straipsnyje.

 

Dokumente įspėjama, kad yra tikimybė, jog B/Yamagata „paprasčiausiai pasislėpė“. Žinoma, kad B gripo virusai ir anksčiau „užmigdavo“, ir net stebėtinai ilgam laikui – atmaina B/Victoria, kuri dominavo 2000-ųjų pradžioje, buvo beveik nepastebėta per visą dešimtąjį dešimtmetį.

Tačiau jei B/Yamagata iš tikrųjų išnyko, tai gali būti labai gera žinia vakcinų platinimui. Dabartinėmis gripo vakcinomis dažnai siekiama apsaugoti nuo keturių sezoninio gripo atmainų: A/H1N1, A/H2N3, B/Yamagata ir B/Victoria. Iš šio kokteilio išbraukus B/Yamagata ir pradėjus naudoti trivalentę vakciną, būtų galima paskiepyti apie 200 mln. žmonių daugiau.

 

Arba, autorių siūlymu, vakcinos galėtų išlikti keturvalentės struktūros, tačiau vietoj B/Yamagata vakcinos būtų galima naudoti antrą A/H2N3 porūšį. Taip būtų išspręsta dabartinė kasmetinė farmacininkų dilema, nuo kurio pogrupio labiausia verta saugotis ateinantį gripo sezoną.

„Laikas parodys, ar B/Yamagata linija išnyko visam laikui, – rašoma straipsnio išvadose. – [Tačiau] vieno iš keturių dabartinių vakcinos taikinių eliminavimas gali turėti palankių pasekmių kasmetiniam gripo vakcinos pertvarkymui, atsirastų galimybių racionaliai permąstyti optimalias strategijas, siekiant toliau mažinti pasaulinę gripo naštą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(6)
(27)

Komentarai (15)