Kaip buvo išrastas šviesoforas? Viskas prasidėjo nuo dramatiškos nelaimės  ()

JAV išradėjas Garrettas Morganas, pirmojo automobilio Klivlande savininkas, buvo labai sukrėstas pamatęs, kaip gatvėje susidūrė automobilis ir karieta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vairuotojui dar pasisekė – jis tik neteko sąmonės, o arklį teko nušauti.

Netrukus G.Morganas pirmasis pasaulyje 1922 m. nurodė šviesoforo paskirtį: „Sankryžos pervažiavimo eiliškumą padaryti nepriklausomą nuo automobilio savininko asmenybės.“

Kol keliais dardėjo vien vežimai ir karietos, reguliuoti eismą nebuvo itin sudėtinga. Pavyzdžiui, I a. pakako Romoje uždrausti dieną važinėtis vežimais ir problema buvo išspręsta. Bet pasirodžius automobiliams prireikė ir eismo reguliuotojų, ir rimtesnių priemonių.

Pirmasis gatvės šviesoforas buvo pastatytas 1868 m. gruodžio 10 d. Londone, priešais Parlamento pastatą. Šio įrenginio autorius – geležinkelio semaforų specialistas J.P.Knightas.

Rankinio valdymo šviesoforas priminė kaliausę: į horizontalią padėtį pakelti du „sparnai – rankos“ reiškė stop, o nuleisti 45 laipsnių kampu – dėmesio. Tamsiuoju paros metu „galvoje“ degė dujinis žibintas, jo raudonas signalas reiškė stop, o žalias – dėmesio. Šviesoforas padėjo pėstiesiems pereiti gatvę, bet veikė neilgai – 1869 m. sausio 2 d. sprogo jo dujinis žibintas ir sužeidė šviesoforą valdžiusį policininką.

1914 metais Amerikos šviesoforų bendrovė Klivlande pastatė keturis elektrinius šviesoforus. Jie turėjo raudoną ir žalią bei garso signalus, buvo valdomi sankryžos stiklinėje būdelėje sėdinčio policininko. Pirmasis trispalvis šviesoforas atsirado 1920 m. JAV mieste Detroite, jo autorius – policijos pareigūnas W.Pottsas.

 

Europoje šviesoforai pasirodė vėliau: 1922 m. Paryžiuje ir Hamburge, 1924 m. – Berlyne, 1925 m. – Londone, 1930 m. – Leningrade (dabar Sankt Peterburgas) ir Maskvoje. Pasaulio gatvėse labiausiai paplitę 3 spalvų – raudonos, geltonos ir žalios – signalų šviesoforai. Signalai (dažniausiai apvalūs) gali būti išdėstomi vertikaliai arba horizontaliai. Įprastiniai šviesoforai gali būti papildomi žmonių figūrėlių pavidalo, garso signalais, strėlyčių pavidalo sekcijomis, specialiais tablo, kuriuose rodoma, kiek laiko dar degs signalas.

 

Lietuvoje pirmasis šviesoforas buvo įrengtas 1947 metais Vilniuje, J.Basanavičiaus ir Komjaunimo (dabar Pylimo) gatvių sankryžoje. Jo signalus rankomis perjunginėjo specialioje būdelėje sėdintis reguliuotojas.

1953 m. į šį ir kitus šviesoforus buvo įmontuoti automatiniai signalų perjungikliai, atsivežti iš Rusijos. Jie veikė prastai, jautriai reagavo į oro temperatūros svyravimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()