Rusija pripažino pralaimėjimą: į TKS kosmonautus siųs su „SpaceX“ erdvėlaiviu  (32)

Rusijos valstybinės kosmoso korporacijos „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas sakė, kad planuoja paskirti kosmonautus skristi „SpaceX“ erdvėlaiviu „Crew Dragon“ į Tarptautinę kosminę stotį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgiant į įtemptus Rogozino santykius su NASA ir ypač „SpaceX“ generaliniu direktoriumi Elonu Musku, tai stulbinantis tono pasikeitimas.

Praeitą mėnesį Rogozinas į savo namus Rusijoje pakvietė Muską išgerti arbatos ir tai rodo norą bendradarbiauti.

Idėja yra suderinti NASA astronautus ir Rusijos kosmonautus būsimiems erdvėlaivių paleidimams.

„Mūsų nuomone, „SpaceX“ jau įgijo pakankamai patirties, kad galėtume savo kosmonautus pasodinti į „Crew Dragon“, – spaudos konferencijoje per vertėją sakė Rogozinas, kurį cituoja „SpaceNews“.

„Manau, kad galėsime aptarti kandidatus, galinčius skristi į kosminę stotį „Crew Dragon“ erdvėlaviu – ir Rusijos kosmonautus bei amerikiečių astronautus, kurie skris į kosminę stotį Rusijos erdvėlaiviu“, – pridūrė jis.

„SpaceNews“ duomenimis, Rusijos kosmonautas į TKS keliauti „Crew Dragon“ kapsule greičiausiai galėtų „Crew-5“ misijos metu. Ji planuojama 2022 m. antroje pusėje.

„SpaceX“ penkis kartus įrodė savo erdvėlaivio „Crew Dragon“ tinkamumą skraidyti, iš kurių keturi buvo įgulos skrydžiai į orbitą.

Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“ turi daug ilgesnę istoriją ir buvo naudojamas daugiau nei pusę amžiaus, o pirmasis įgulos paleidimas įvyko 1967 m. Nors jo konfigūracijos ir technologijos buvo daug kartų atnaujintos nuo pirmosios kelionės septintajame dešimtmetyje, bendra platforma vis dar turi stulbinantį panašumą į dešimtmečių senumo dizainą.

 

Ar Rogozinas ir „Roscosmos“ pripažįsta pralaimėję planuodami skraidinti kosmonautus „Crew Dragon“ erdvėlaiviu? Šis pritarimas ateina neįprastu metu. Anksčiau šiais metais Rusijos pareigūnai atskleidė, kad Rusija traukiasi iš TKS projekto po du dešimtmečius trukusio tarptautinio bendradarbiavimo.

Galbūt Rusija tiesiog užtikrina, kad Rusijos kosmonautai senstančiame forposte bus iki karčios pabaigos – arba tai gali būti oportunistinis žaidimas.

 

Šalis ant stalo paliktų nemažas pinigų sumas. Praėjusiais metais NASA už vietą „Sojuz“ erdvėlaivyje sumokėjo 90 mln. JAV dolerių. Tačiau neaišku, kiek Rusija turės sumokėti NASA ir „SpaceX“, kad įgulos narys būtų skraidinamas „Crew Dragon“ erdvėlaiviu.

Visgi, ar galima pasitikėti Rogozino žodžiu? Pyktis dėl NASA sutarties su „SpaceX“, drama dėl gręžiamų skylių TKS, Musko pakvietimas arbatos – ir visa tai vos per vienerius metus. Dažnai keičiama Rogozino nuomonė negali užtikrinti, ar Rusija tikrai rimtai nusiteikusi bendradarbiauti su „SpaceX“ ir likti TKS projekte. Kaip yra iš tiesų, pamatysime netolimoje ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(5)
(69)

Komentarai (32)