Bakučio krantas: kaip vieta Antarktidoje buvo pavadinta lietuviška pavarde  ()

Bakučio krantas (angl. Bakutis coast) – taip vadinasi kranto atkarpa Vakarų Antarktidoje, Merės Bird žemėje. Kaip atokiame pasaulio kampelyje atsirado vieta, kurios pavadinimas skamba lietuviškai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bakučio krantas yra pavadintas Fredo Bakučio – Jungtinių Amerikos Valstijų laivyno karininko, kontradmirolo – garbei.

Šis lietuvių kilmės amerikietis 1965–1967 m. buvo JAV karinio jūrų laivyno Paramos pajėgų Antarktidoje vadas, dalyvavo Antarktidos tyrinėjimuose, padėjo pristatyti maistą ir pašto atsargas mokslininkams Antarktidoje.

F.Bakutis gimė 1912 m. Broktono mieste Masačusetso valstijoje JAV. Jis gimė 1900 m. į JAV emigravusių lietuvio Frank ir lenkės Annie šeimoje ir augo „Lithuanian Village“ rajone.

Rajono pavadinimas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „lietuvių kaimas“, taip rajonas vadinosi, nes jame gyveno daug lietuvių imigrantų ir jų šeimų.

 

1935 m. baigęs JAV karinio jūrų laivyno akademiją Anapolyje (Merilendas), F.Bakutis tęsė mokslus prestižinėje JAV laivyno pilotų mokykloje Pensakoloje, Floridoje.

Po keleto metų jis tapo karinio jūrų laivyno aviatoriumi bei pradėjo ilgą ir sėkmingą karjerą JAV kariuomenėje.

Per Antrąjį pasaulinį karą jis, Ramiojo vandenyno fronte kovodamas prieš japonus, nusipelnė aso vardo.

JAV karo lakūnų kovinių laimėjimų apskaitos dokumentuose jam priskiriami 6 asmeniškai numušti priešo lėktuvai ir dar 3 numušti ne jo vieno ugnimi. Kitais duomenimis, F.Bakutis numušė net 11 lėktuvų.

Už pasiekimus tarnyboje F.Bakutis buvo apdovanotas įvairiais medaliais: Karinio jūrų laivyno kryžiumi (Navy Cross), Garbės legiono medaliu (Legion of Merit), Kryžiais už pasižymėjimą teikiant oro paramą (Distinguished Flying Cross).

 

Karo metu F.Bakutis 1944 m. buvo numuštas ir pats. Jis gelbėjimosi valtyje savaitę dreifavo atvirame vandenyne, kol buvo išgelbėtas.

Po II pasaulinio karo F.Bakutis vadovavo operacinėms JAV jūrų pajėgoms Šiaurės ir Pietų ašigaliuose.

Beje, būtent jo vadovaujamas laivyno dalinys išgelbėjo į vandenyną nukritusius NASA misijos „Apollo 10“ astronautus.

1969 m. F.Bakutis pasitraukė iš karinės tarnybos, pasiekęs kontradmirolo laipsnį. Išėjęs į pensiją jis gyveno Havajuose, kur 2009 m. ir mirė., sulaukęs beveik 100 metų amžiaus.

 

Jo vardu pavadintą Antarktidos krantą amerikiečiai ištyrinėjo pirmieji. Pirmąkart JAV Antarkties dalinio kariai šį krantą aplankė 1939–1941 m., 1946–1947 m., remiantis aeronuotraukomis, sudarytas jo dalinis žemėlapis.

1959–1966 m. JAV geologai, remdamiesi ankstesnėmis nuotraukomis iš oro ir krante išsilaipinusių ekspedicijų matavimais, sudarė pilną jo žemėlapį.

Tada Patariamasis Antarkties vardų komitetas nutarė krantą pavadinti F.Bakučio, kuris tarnaudamas kariuomenėje daug nusipelnė JAV, garbei.

Parengta pagal JAV kariuomenės veteranų atminimo puslapį, F.Bakučio biografiją, žurnalą „Karys“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Ugnius Antanavičius
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: