Kaip buvo sukurta ir išpopuliarėjo kaitrinė lemputė? Edisonas išbandė daugiau kaip 6 tūkst. medžiagų lemputės siūleliams gaminti  ()

Daugiau kaip šimtą metų žmonėms švietusias kaitrines lemputes išstumia energiją taupančiosios. Kaitrinių lempučių trūkumas – jos šviesa paverčia tik 5 proc. sunaudojamos energijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1840 m. anglas Warrenas de la Rue sukūrė kaitrinę lemputę su platinos spirale, bet ji neišpopuliarėjo, nes nebuvo priemonių sukurti joje pakankamą vakuumą, kad siūlelis nesudegtų.

Amerikietis Johnas Wellingtonas Starras 1845 m. užpatentavo savo elektros lemputę.

Kad anglies pluošto siūlelis vakuume dega, bet nesudega, buvo žinoma seniai. Amerikiečių verslininkas ir išradėjas Thomas Alva Edisonas nusprendė iš šio patyrimo susikrauti kapitalą. Jis sukonstravo ekonomiškai efektyvią lemputę ir atvėrė kelią plačiam praktiniam tokių lempučių naudojimui.

Th.A.Edisonas išbandė daugiau kaip 6 tūkst. medžiagų lemputės siūleliams gaminti ir apsistojo ties suanglėjusiomis bambukų skaidulomis. 1879 m. spalį viena jo lempučių švietė 40 valandų.

Th.A.Edisonui pavyko iš lemputės beveik visiškai išsiurbti orą. Vėliau jis sugalvojo ir lemputės įsukimo sriegius.

Nepriklausomai nuo Th.A.Edisono lemputę kūrė ir anglų fizikas bei chemikas Josephas Wilsonas Swanas. Šį darbą jis pradėjo dar 1850-aisiais, 1860 m. pademonstravo savo išradimą, kuris degė neilgai, nes iškilo sunkumų sukuriant vakuumą. J.W.Swanas prie lemputės grįžo tik po 15 metų. 1879 m. vasarį Niukasle jis pademonstravo naują lemputę, o 1881-aisiais įkūrė jų gamyklą.

 

Tarp Th.A.Edisono ir J.W.Swano iškilo ginčų dėl elektros lemputės patento, bet išradėjai greitai rado kompromisą ir 1883 m. įkūrė bendrą įmonę „Edison and Swan United Company“.

Amžiaus pabaigoje rusas Aleksandras Lodyginas sugalvojo anglies siūlelį pakeisti volframiniu, o 1906-aisiais šį patentą pardavė JAV bendrovei „General Electric“. Nuo 1907-ųjų lemputės gamintos jau su tokiu siūleliu. 1909 m. inertinės dujos, kurių buvo pripildytos lemputės, padidino jų ilgaamžiškumą.

Argono pripildytą lemputę su spirale susuktu volframo siūleliu sugalvojo amerikiečių fizikas Ervingas Langmuiras, 1932-aisiais gavęs Nobelio premiją.

 

Lietuvoje pirmoji elektros lemputė įsižiebė Rietave, kunigaikščių Oginskių dvare, 1892 m. Velykų dieną, balandžio 17-ąją. Elektra buvo tiekiama iš elektrinės, pastatytos šalia dvaro lentpjūvės. Čia buvo sumontuotas garo katilas, garo variklis ir 110 voltų įtampos generatorius. Iš elektrinės elektros linija ėjo į dvaro rūmus, šalia esantį parką, vėliau nutiestos linijos ir į Rietavo bažnyčią, dvaro ūkinius pastatus, pasiturinčių miestelio gyventojų namus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()