„Hubble“ kosminis teleskopas neišlipa iš gedimų liūno: kas vyksta?  ()

Spalio pabaigoje sistema susidūrė su vidinio ryšio sinchronizavimo problema, dėl kurios neveikė visi penki moksliniai prietaisai. Lapkričio 7 d. „Hubble“ komanda vėl paleido vieną iš šių prietaisų – Pažangiąją tyrimų kamerą (Advanced Camera for Surveys, ACS), tačiau kiti keturi prietaisai tebėra apsauginiame režime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiasluoksniai gedimai

„Hubble“ tvarkytojai toliau dirba, kad ir šie keturi prietaisai pradėtų veikti, ir pastaruoju metu jiems pavyko pasiekti tam tikros pažangos. Pavyzdžiui, per pastarąją savaitę komanda nustatė artimiausius pokyčius, kuriuos būtų galima padaryti, siekiant nustatyti, kaip prietaisai stebi ir reaguoja į praleistus sinchronizavimo pranešimus, taip pat kaip naudingosios apkrovos kompiuteris stebi prietaisus“, – antradienį (lapkričio 16 d.) atnaujintame „Hubble“ pranešime rašė NASA.

Komanda taip pat toliau analizavo prietaisų skrydžio programinę įrangą, kad patikrintų, ar visi galimi sprendimai būtų saugūs prietaisams, praneša „Space“.

Ateinančią savaitę komanda patikrins šių galimų pakeitimų veiksmingumą ir pradės planuoti keturių saugaus režimo instrumentų atkūrimo tvarką. Tikriausiai prireiks kelių savaičių, kad būtų atliktas šis darbas pirmajam pasirinktam prietaisui, nesvarbu, kuris iš jų bus pasirinktas, sakė NASA pareigūnai.

Vykstant šiems darbams, „Hubble“ komanda taip pat pradės bandyti atkurti „Wide Field Camera 3“ instrumentą be jokių naujų pakeitimų, kaip tai buvo sėkmingai padaryta su ACS anksčiau šį mėnesį.

 

„Hubble“ į Žemės orbitą paleistas 1990 m. balandžio mėn. Garsusis teleskopas per savo istorinę karjerą įveikė daugybę problemų ir iššūkių, iš kurių garsiausias – sugedęs pirminis veidrodis, kurį 1993 m. sutvarkė į kosmosą išėję astronautai.

Po to astronautai dar keturių aptarnavimo misijų metu, iš kurių paskutinė buvo surengta 2009 m., „Hubble“ remontavo, prižiūrėjo ir tobulino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: