Į COVID-19 vakcinų ringą galėtų žengti dar viena konkurentė: ši priemonė suteiktų dar ilgesnį imunitetą  (9)

Oksfordšyre įsikūrusi bendrovė netrukus pradės klinikinius antros kartos vakcinos nuo COVID-19 klinikinius bandymus – tai lengvai naudojamas odos pleistras, kuris, pasitelkdamas T ląsteles, naikina infekuotas ląsteles ir gali suteikti ilgesnį imunitetą nei dabartinės vakcinos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2016 m. Abingdone įsteigta įmonė „Emergex“, kurios tikslas – kurti T ląstelių vakcinas, yra įmonės vadovo, Londono universitetinio koledžo medicinos mokyklos profesoriaus emerito, molekulinės medicinos profesoriaus Thomaso Rademacherio sumanymas.

Vakcinos skatina T ląsteles greitai pašalinti infekuotas ląsteles iš organizmo po užsikrėtimo, taip užkertant kelią viruso dauginimuisi ir ligai. Dabartinių COVID-19 vakcinų gaminami antikūnai prilimpa prie viruso ir neleidžia jam užkrėsti ląstelių, o T ląstelės suranda ir sunaikina užkrėstas ląsteles. Kitos vakcinos, pavyzdžiui, „Pfizer/BioNTech“ ir „AstraZeneca/Oxford University“, taip pat sukelia T ląstelių atsaką, tačiau mažesniu mastu.

„Emergex“ gavo leidimą iš Šveicarijos vaistų priežiūros institucijos atlikti pirminius bandymus su žmonėmis Lozanoje, kuriuose nuo sausio 3 d. dalyvaus 26 žmonės. Jiems bus suleista didelė ir maža eksperimentinės COVID-19 vakcinos dozė. Tarpinių tyrimo rezultatų tikimasi sulaukti birželio mėnesį.

Įmonės komercijos direktorius Robinas Cohenas sakė: „Tai pirmas kartas, kai reguliavimo institucija leido atlikti klinikinius tyrimus su COVID-19 vakcina, kurios vienintelis tikslas – sukelti tikslinį T ląstelių atsaką, kuomet antikūnų atsako nėra. Šios T ląstelės ieško infekuotų ląstelių ir jas sunaikina“.

Kaip pavyzdį paėmęs asteroido atsitrenkimą į planetą, jis paaiškino: „Virusas yra asteroidas: jis atsitrenkia į planetą ir viruso kodas, to viruso skiriamasis ženklas, greitai pasirodo visame paviršiuje. Šiuos ženklus T ląstelės perskaito kaip svetimus ir sunaikina ląstelę, kol ji dar nespėjo pagaminti naujų gyvų virusų“.

Dabartinės COVID-19 vakcinos dažniausiai sukelia antikūnų atsaką, kuris laikui bėgant silpnėja, todėl norint išlaikyti apsaugą nuo viruso, žmonėms reikia pakartotinių skiepų. „Emergex“ vakcina veikia kitaip – ji greitai sunaikina infekuotas ląsteles. Tai reiškia, kad ši vakcina galėtų užtikrinti ilgesnį imunitetą – galbūt dešimtmečiams – ir geriau kovoti su viruso mutacijomis, sakė R.Cohenas.

Praėjusią savaitę žurnale „Nature“ paskelbtame tyrime parodyta, kad kai kuriems žmonėms pasireiškia „abortyvi infekcija“, kai virusas patenka į organizmą, bet imuninės sistemos T ląstelės jį išnaikina ankstyviausioje stadijoje. Mokslininkai teigė, kad šis atradimas gali atverti kelią naujos kartos vakcinoms, kurios būtų nukreiptos į T ląstelių atsaką ir kurios galėtų sukurti daug ilgesnį imunitetą.

 

Londono imperatoriškojo koledžo imunologijos profesorius Danny Altmannas teigė abejojantis, ar T ląstelių vakcina „galėtų pati atlikti šį darbą“, tačiau ji galėtų atlikti papildomą vaidmenį, taikant mišrų metodą, kai pirmoji, antroji ir trečioji dozės skiepijamos skirtingomis vakcinomis.

Jis teigė, kad mRNA vakcinos, tokios kaip „Pfizer/BioNTech“ vakcina, veikia taip gerai, nes sukelia stiprią neutralizuojančią antikūnų reakciją. Įrodyta, kad „Pfizer“ vakcina yra veiksmingesnė prieš COVID-19 nei „AstraZeneca/Oxford“ vakcina, kuri sukelia stipresnį T ląstelių atsaką.

Tačiau, pasak jo, T ląstelių vakcina galėtų būti naudojama kaip papildoma priemonė prie kitų skiepų, nes T ląstelių vakcinos gali būti atsparesnės viruso mutacijoms: „Antikūnai yra labai jautrūs mutacijoms, o T ląstelės mato daugelį kitų viruso dalių. Galbūt tai yra T ląstelių vakcinų privalumas“.

 

Jis pažymėjo, kad T ląstelių vakcinų idėja nėra nauja, pavyzdžiui, Oksfordo universiteto profesorė Sarah Gilbert, sukūrusi „AstraZeneca/Oksfordo“ vakciną, jau daugiau nei dešimtmetį dirba su T ląstelių vakcinomis nuo gripo.

R.Cohenas teigė, kad sudėtingiausia buvo sukurti „Emergex“ vakcinos patekimo į imuninę sistemą mechanizmą. T.Rademacheris ir jo komanda pasirinko mažytes aukso daleles, padengtas peptidais (baltymų dalelėmis), sukurtomis taip, kad organizme sukeltų T ląstelių atsaką.

Vakcina galiausiai bus naudojama kaip nykščio dydžio odos pleistras su mikro adatėlėmis, kurios per kelias sekundes suleidžia injekciją. Skirtingai nuo kitų vakcinų, kurias reikia laikyti šaldiklyje arba šaldytuve, kambario temperatūroje „Emergex“ vakcina gali išsilaikyti iki trijų mėnesių.

Tyrimą atliks Lozanos universiteto (Šveicarija) pirminės sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos centro profesorius Blaise'as Gentonas. Jis sakė: „Šis naujas įdomus mokslinis požiūris į vakcinos nuo COVID-19 kūrimą yra susijęs su poreikiu sukurti T ląstelių atsaką, kad būtų sukurtas ilgalaikis imunitetas.“

 

Tačiau „Emergex“ injekcija bus prieinama ne anksčiau kaip 2025 m. Praėjusiais metais COVID-19 vakcinos buvo sukurtos per kelis mėnesius, nes buvo pagreitintas reguliavimo procesas, tačiau dabar skubėti nebūtina, sakė R.Cohenas.

„Emergex“ atskirame Šveicarijos tyrime su žmonėmis bando kitą T ląstelių vakciną nuo dengės karštligės, o pirminiai rezultatai turėtų būti gauti sausio mėnesį. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dengės karštligė gresia pusei pasaulio, o konkretaus gydymo ar vakcinos nuo jos nėra. Įmonė taip pat nori naudoti T ląstelių vakcinas nuo gripo, Zikos, Ebolos ir kitų infekcijų.

Praėjusią savaitę Kardifo universiteto medicinos mokyklos infekcinių ligų lektorius daktaras Andrew Freedmanas sakė: „Vakcina, kuri sukuria T ląstelių imunitetą prieš skirtingus viruso baltyminius taikinius, būdingus daugeliui skirtingų koronavirusų, papildytų mūsų vakcinas nuo smaigų, sukeliančias neutralizuojančius antikūnus“.

Parengta pagal „The Guardian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai (9)