Kaip prasidėjo „Juodojo penktadienio“ tradicija – jos šaknys yra tamsesnės, nei galite įsivaizduoti (Foto, Video)  (1)

Mažmeninės prekybos manija, žinoma kaip „Juodasis penktadienis“, dabar yra neatsiejama daugelio Padėkos dienos švenčių dalis, tačiau šios šventės tradicijos šaknys yra tamsesnės, nei galite įsivaizduoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis užfiksuotas termino „Juodasis penktadienis“ pavartojimas pirmiausiai buvo taikomas ne apsipirkimui po Padėkos dienos, o finansinei krizei: ypač JAV aukso rinkos žlugimui 1869 m. rugsėjo 24 d.

Du žinomi negailestingi Volstryto finansininkai Jay'us Gouldas ir Jimas Fiskas dirbo kartu, kad supirktų kuo daugiau šalies aukso, tikėdamiesi iškelti jo kainą ir parduoti jį už stulbinantį pelną. Tą rugsėjo penktadienį sąmokslas pagaliau paaiškėjo, o akcijų rinka pradėjo smukti ir bankrutavo visi – nuo ​​Volstryto baronų iki ūkininkų.

Nors jis nebuvo vadinamas „Juoduoju penktadieniu“ iki septintojo dešimtmečio, mažmenininkai nuo XIX amžiaus pabaigos iki XX amžiaus pradžios bandė priversti žmones apsipirkti sekantį penktadienį po Padėkos dienos.

Maždaug tuo metu, kitą dieną po Padėkos dienos, buvo populiaru rengti įvairių universalinių parduotuvių, tokių kaip „Macy's“ ir „Eaton“ remiamus paradus. Šie paradai paprastai būdavo pagrindinė šių parduotuvių Kalėdinės reklamos kampanijų dalis. Tai savo ruožtu lėmė tai, kad pasibaigus paradams daug žmonių eidavo apsipirkti.

 

Laikui bėgant, tai susiliejo į daugumos didžiųjų universalinių parduotuvių visuotinai priimtą nerašytą taisyklę, kad pagrindinės kalėdinės reklamos akcijos būtų paskelbtos tik po Padėkos dienos.

Dvi Padėkos dienos

Iki XX amžiaus ketvirtojo dešimtmečio tarp daugumos mažmenininkų penktadienis po Padėkos dienos tapo oficialia kalėdinio apsipirkimo sezono pradžia. Tačiau ši tradicija galiausiai lėmė, kad mažmenininkai buvo nepatenkinti kalėdinio apsipirkimo sezono trukme, kai tuo metu Padėkos diena visada būdavo paskutinį lapkričio ketvirtadienį.

Taigi, labai skatinamas įvairių mažmenininkų lobistų, prezidentas Franklinas Ruzveltas 1939 m. nusprendė pakeisti oficialią Padėkos dienos datą, kad ji būtų priešpaskutinis lapkričio ketvirtadienis, siekdamas kuo labiau pailginti Kalėdų apsipirkimo sezoną su viltimi, kad tai padidins pardavimus mažmenininkams ir taip paskatins ekonomiką.

Tačiau kai Rooseveltas pakeitė oficialią Padėkos dienos datą į savaite ankstesnę, daugelis žmonių vis tiek  šventė Padėkos dieną paskutinį lapkričio ketvirtadienį, o oficialią vyriausybės nustatytą Padėkos šventę pašaipiai pavadino „Franksgiving“ (angliškai Padėkos diena vadinasi Thanksgiving). Visos 22 valstijos atsisakė sutikti su Ruzvelto dekretu. Kita vertus, Teksasas nusprendė priimti abejas datas ir surengė dvi Padėkos dienas.

 

1941 m., siekdamas nustatyti Padėkos dienos datą, Kongresas priėmė įstatymą, kuris pirmą kartą oficialiai įstatymiškai nustatė Padėkos dienos datą JAV. Galutinai nustatyta data, kurią 1941 m. gruodžio 26 d. Rooseveltas ratifikavo, buvo ketvirtasis lapkričio ketvirtadienis – tai galioja iki šiol.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(5)
(4)
(1)

Komentarai (1)