Mažai žinomas Uluru „brolis“ – „Fuluru“ arba Connerio kalnas, apkvailinantis nepastabius turistus: kaip viskas vyksta? (Foto, Video)  ()

Viena iš labiausiai atpažįstamų Australijos gamtos ikonų yra didelis smiltainio uolienų darinys, vadinamas Ajerso uola arba Uluru, esantis apie 450 km nuo Elis Springso miesto Šiaurės teritorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet daugiau nei ketvirtis milijono turistų važiuoja keliu iš Elis Springso aplankyti garsiosios uolos ir jos pusseserės Kata Čiuta (Kata Tjutos). Tam tikru ilgo važiavimo momentu horizonte iškyla aukštas didelio uolėto kalno profilis. Jaudulys apima keliautojus, kurie tiki pastebėję garsųjį Uluru. Po daugybės nuotraukų daugumai jų išaiškėja, kad ši uola iš tikrųjų atrodo visiškai kitaip nei garsusis Uluru siluetas.

Šis uolėtas kalnas, su kuriuo lankytojai susiduria pakeliui į Uluru-Kata Tjuta nacionalinį parką, yra mažiau žinomas Konerio kalnas (Mount Conner). Vietiniai gyventojai jį kartais vadina „Fooluru“ (arba „Fuluru“) (nuo angliško žodžio „fool“ – „kvailys“), nes jis apkvailina mažiau patyrusius turistus.

 

Konerio kalnas iš tikrųjų yra 100 km atstumu nuo garsiosios Uluru. Kaip ir Uluru, tai yra klasikinis inselbergo arba „salos kalno“, sukurto dėl aplinkinių minkštesnių uolienų sluoksnių erozijos ir dėl apsauginio kietų konglomeratų uolienų ir kvarcito sluoksnio, pavyzdys.

 

Uola pavadinta Pietų Australijos politiko M. L. Connerio vardu 1873 m. Tačiau aborigenai ją vadino Attila ir Artilla ir tikėjo, kad tai yra baimingų ledo žmonių, šalto oro kūrėjų, namai.

Uluru viršūnė yra apvali, o Conner kalnas yra plokščias ir yra pasagos formos. Jis yra 300 metrų aukščio, šiek tiek trumpesnis nei Uluru, kuri siekia 348 metrus, o viršutinę 90 metrų dalį sudaro vertikalios uolos, o apatiniai du trečdaliai nusileidžia į dykumą. Connerio kalno forma taip ryškiai skiriasi nuo Uluru formos, kad stebėtina, kad kas nors gali juos supainioti.

Priežastis, kodėl Connerio kalnas nepasirodo daugelyje turistinių lankstinukų, yra todėl, kad jis yra privačioje žemėje. Pasigrožėti juo galima ir iš toli, tačiau norint priartėti, reikia užsisakyti ekskursiją.

Didžioji dalis žemės aplink Uluru yra arba nacionalinis parkas, arba jį valdo Centrinė žemių taryba. Connerio kalnas priklauso Curtin Springs stočiai, kurią Severinų šeima valdo nuo 1956 m. Kai Severinai išsinuomojo turtą, Uluru dar nebuvo turistų lankoma vieta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(5)
(5)

Komentarai ()