Kodėl pasnigus tampa taip tylu? Tam yra mokslinis paaiškinimas  ()

Ar pastebėjote, kad pasnigus lauke tampa pastebimai tyliau? Pasirodo, tam yra mokslinis paaiškinimas – sniego savybės lemia tai, kaip gali keliauti garsas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai lengvas ir purus sniegas padengia žemę, jis veikia kaip garso slopintuvas – sugerdamas garso bangas tarsi komerciniai garsą sugeriantys gaminiai.

Akustiką tyrinėjantis profesorius Davidas Herrinas Kentukio inžinerijos koledžo sako, kad sniegas yra porėtas, o įprastai porėtos medžiagos – tokios kaip pluoštai ir porolonas – garsą sugeria labai gerai.

Anot D. Herrino, įprastai tam reikia apie 5 centimetrų sluoksnio, tačiau kartais užtenka ir kelių centimetrų – kad būtų juntamai sugeriamas garsas, ypač jeigu garsas yra aukštesnių dažnių.

Garso sugėrimas yra matuojamas skalėje nuo 0 iki 1. D.Herrinas pasakoja, kad sprendžiant iš turimų išmatavimų, sniegas sugeria garsą tarp 0,5 ir 0,9. Anot jo, tai rodo, kad yra sugeriama didelė dalis garso.

 

Tiesa, sniego struktūrai keičiantis, aplinkoje esančio garso kiekis gali padidėti. Anot JAV Nacionalinio sniego ir ledo duomenų centro, kai sniego paviršius aptirpsta ir vėl sušąla, jis gali sukietėti ir atspindėti garso bangas – dėl ko garsas tampa aiškesnis ir ima keliauti toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()