Kuria iRNR vakciną, kuri apsaugotų nuo erkių platinamos ligos: pirmieji bandymai teikia daug vilčių  ()

Nauja iRNR vakcina, kuri išmoko imuninę sistemą atpažinti erkės įkandimo seiles, galėtų užkirsti kelią erkių platinamoms ligoms, teigiama neseniai atliktame tyrime, kurį JAV Nacionalinių sveikatos institutų mokslininkė Andaleeb Sajid ir jos kolegos atliko Jeilio medicinos mokyklos Fikrigo laboratorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurie gyvūnai, pakartotinai susidūrę su erkių įkandimais, ilgainiui gali išsiugdyti atsparumą erkėms. Mokslininkai pastebėjo tokį imunitetą keliuose gyvūnuose, kurie paprastai nėra tradicinis erkių „maistas“ – įskaitant jūrų kiaulytes, triušius ir karves.

Laboratorijoje jūrų kiaulytės, kurioms 2-3 kartus įkando erkė, gali įgyti stiprų imunitetą, rašo mokslininkai. Nors oficialių tyrimų apie žmonių imunitetą prieš erkes neatlikta, tačiau žmonėms, kurie ne kartą buvo susidūrę su erkėmis, po įkandimo gali niežtėti odą – o tai gali būti susiję su imunitetu.

Tuo tarpu A.Sajeeb su kolegomis buvo smalsu, ar įmanoma sukelti imunitetą erkės įkandimui be paties erkės įkandimo – tam buvo sukurta iRNR vakcina, pavadinta 19ISP, kuri moko ląsteles atpažinti 19 pasirinktų baltymų, esančių Ixodes scapularis – vadinamųjų elninių arba juodųjų erkių – seilėse, kurias jos palieka ant odos įkandimo metu. Kitaip tariant, vietoje to, kad taikytųsi į baltymus, esančius ant įsibrovusio patogeno – kaip, pavyzdžiui, į koronaviruso išorėje esančius smaigalius – ši mokslininkų sukurta vakcina taikosi į baltymus, natūraliai esančius erkės seilėse.

Buvo nustatyta, kad jūrų kiaulytėms, paskiepytoms 19ISP, po įkandimo atsirasdavo odos paraudimas – o tai rodė, kad jų imuninė sistema suaktyvėjo ir pritraukė uždegimines ląsteles į įkandimo vietą, kad kovotų su infekcija.

Kaip ir kitų gyvūnų atvejais, kai po pakartotinių įkandimų išsivystė imunitetas erkių įkandimams, erkės negalėjo maitintis jūrų kiaulytėmis – ir greitai nuo jų atsiskyrė. Nė vienos iš paskiepytų jūrų kiaulytės Laimo ligos testai nebuvo teigiami. Ir priešingai, beveik pusės neskiepytų jūrų kiaulyčių Borrelia burgdorferi (Laimo ligą sukelianti bakterija) infekcijos tyrimų rezultatai buvo teigiami.

Kodėl tai svarbu

 

Europoje ir Šiaurės Amerikoje daugėja erkių platinamų ligų – įskaitant Laimo ligą – o JAV kasmet užregistruojama beveik 40 000 atvejų. Be Laimo ligos, erkės taip pat platina keletą kitų ligų sukėlėjų, galinčių sukelti rimtas ir gyvybei pavojingas ligas.

19ISP iRNR vakcina unikali tuo, kad, užuot tiesiogiai veikusi ligą sukeliantį patogeną, kaip tradicinės vakcinos, ji neleidžia erkėms pernešti ligos sukėlėjo. Mokslininkų tyrimas taip pat rodo, kad tokių skiepų – išmokyti organizmą greitai atpažinti ir reaguoti į erkės įkandimą – gali pakakti, kad būtų išvengta infekcijos.

Kas vis dar nežinoma

Nors jūrų kiaulytės sugebėjo išsiugdyti imunitetą erkėms, nustatyta, kad tokie gyvūnai kaip pelės to nesugeba. Mokslininkai planuoja išbandyti šį iRNR vakcinos modelį su kitais gyvūnais – pavyzdžiui, triušiais – kad geriau suprastų, kaip skiriasi skirtingų galimų erkių nešiotojų imunitetas. Taip pat planuojama kurti vakcinas ir nuo kitų erkių platinamų ligų sukėlėjų – ir tikrinti, ar imunitetas apima ir skirtingas erkių rūšis.

 

Tyrėjai tikisi, kad vektoriais pagrįstos iRNR vakcinos, nukreiptos prieš ligos nešiotoją, galės būti taikomos ir kitoms pernešėjų platinamoms ligoms. Tačiau kiekvienos ligos pernešėjo maitinimosi strategijos yra skirtingos – pavyzdžiui, erkių įkandimai nėra tokie patys kaip uodų įkandimai. Kadangi ligos sukėlėjų pernešimo būdai gali būti skirtingi, vakcinas gali tekti modifikuoti kiekvienam nešiotojui.

Kas toliau

Mokslininkai planuoja atlikti tyrimus su žmonėmis, kurie jau serga Laimo liga – arba kurie nuolat susiduria su erkėmis – kad išsiaiškintų, ar jie turi antikūnų, atpažįstančių 19ISP baltymus. Tai padėtų išsiaiškinti, kaip veikia imunitetas prieš erkes – ir galiausiai galėtų privesti prie klinikinių tyrimų su žmonėmis.

Parengta pagal „The Conversation“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()