Multimilijoninė slapta Kinijos tarakonų fermų rinka – vien iš „gydomojo tarakonų gėrimo“ uždirbama beveik 700 mln. dolerių (Foto, Video)  ()

Tarakonų auginimas Kinijoje vykdomas didžiuliu mastu. Šiuo metu Kinijoje yra šimtai tarakonų fermų, kurių bendras kasmet užauginamų tarakonų skaičius viršija pasaulio žmonių populiaciją. Šiuose unikaliuose ūkiuose išauginti vabzdžiai dažniausiai naudojami kosmetikos ir vaistų gamyboje arba gyvūnų pašarams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2018 m. Kinijos farmacijos įmonė „Gooddoctor“ teigė, kad pardavusi iš tarakonų pagamintą „gydomąjį gėrimą“, kurį kasmet naudoja tūkstančiai ligoninių ir milijonai Kinijos pacientų kvėpavimo takų, skrandžio ir kitoms ligoms gydyti, uždirbo 684 mln. JAV dolerių pajamų.

Tačiau tarakonai Kinijoje naudojami ne tik farmacijos ir grožio pramonėje. Baltymų turintys vabzdžiai taip pat apdorojami ir sušeriami kaip ekologiškas maistas naminiams paukščiams, naudojami maisto atliekoms tvarkyti ir kai kuriuose Kinijos restoranuose dažnai patiekiami pagaminti pagal specialius receptus.

Kodėl Kinijoje populiarus tarakonų auginimas?

Tarakonų auginimas Kinijoje yra pelningas verslas. Skirtingai nuo tradicinės gyvulininkystės, nedidelio tarakonų ūkio įkūrimo kaina yra nedidelė ir reikalauja nedaug išteklių. Be to, tarakonai veisiasi greitai (per metus vienas naminis prūsokas (Blattella germanica) ir jo palikuonys gali atsivesti dar 300 000 tarakonų), jie retai serga, jiems nekeliami ypatingi mitybos reikalavimai, nes jie gali klestėti iš lengvai prieinamų virtuvės atliekų.

 

Didžiausia pasaulyje tarakonų auginimo įmonė, priklausanti „Gooddoctor“, yra Xichang mieste. 2018 m. ataskaita atskleidžia, kad „Gooddoctor“ dirbtinio intelekto (DI) valdomas tarakonų ūkis kasmet užaugina šešis milijardus tarakonų. Natūraliai daug baltymų turintys vabzdžiai yra apdorojami ir naudojami gyvūnų pašarams bei įvairiems vaistams gaminti.

Daugelis Kinijos gyventojų mano, kad šie tarakonų produktai yra veiksmingi nuo randų, nuplikimo, kvėpavimo sutrikimų, skrandžio problemų ir net vėžinių navikų.

Nors yra mažai patikimų mokslinių įrodymų, patvirtinančių šį įsitikinimą, mokslininkai neseniai išsiaiškino, kad tarakonai gali praleisti savo gyvenimą nešvarioje aplinkoje nesusirgdami, nes gamina savo galingus natūralius antibiotikus. Kai kurie mokslininkai mano, kad jie gali būti vertingi kuriant vaistus, kurie pašalintų superbakterijas, tokias kaip MRSA, kurios yra atsparios daugeliui esamų gydymo būdų.

 

O tarakonų pagrindu pagaminti vaistai Kinijoje jau seniai buvo labai paklausūs. Populiariausią „Gooddoctor“ sveikatos produktą iš tarakonų iki šiol vartojo daugiau nei 40 mln. pacientų.

Įdomu tai, kad tarakonų verslas pritraukė ne tik dideles firmas, bet ir smulkius ūkininkus, įvairių sričių specialistus ir verslininkus.

Li Bingcai, mobiliųjų telefonų pardavėjas, tapęs tarakonų augintoju, turi ūkį, kuriame auginama daugiau nei trys milijonai tarakonų. Li teigia, kad parduoda džiovintus tarakonus kiaulių ūkiams, žuvininkystės ir vaistų kompanijoms. „Žmonės mano, kad keista, kad užsiimu tokiu verslu, tačiau jis turi didelę ekonominę vertę“, - teigia Li.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()