Mokslininkai: omikron atmaina turi kelias antikūnus naikinančias mutacijas  (5)

Siekdama numatyti būsimus SARS-CoV-2 evoliucijos manevrus, Harvardo medicinos mokyklos tyrėjų grupė nustatė keletą tikėtinų mutacijų, kurios leistų virusui išvengti imuninę apsaugą. Naujausiais duomenimis, kelias iš šių mutacijų turi omikron atmaina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pajėgus išvengti antikūnių

Gruodžio 2 d. žurnale „Science“ paskelbti rezultatai tapo dar aktualesni atsiradus vis didėjančiam susirūpinimui omikron atmaina. Lyginant gautus duomenis buvo nustatyta, kad naujasis omikron variantas turi kelias antikūnus naikinančias mutacijas iš visų numatytų.

Mokslininkai įspėja, kad tyrimo rezultatai nėra tiesiogiai taikytini omikron atmainai, nes šio konkretaus varianto elgesys priklausys nuo jo unikalaus mutacijų rinkinio sąveikos ir nuo to, kaip jis konkuruos su kitomis aktyviomis padermėmis, cirkuliuojančiomis viso pasaulio populiacijose, rašoma „Medical press“.

Nepaisant to, mokslininkai teigė, kad šis tyrimas suteikia svarbių žinių apie tam tikras su omikron susijusias problemines sritis, taip pat padeda nustatyti kitas mutacijas, kurios gali atsirasti būsimuose variantuose.

„Mūsų išvados rodo, kad su omikron variantu reikia elgtis labai atsargiai, nes šios mutacijos pasirodė esančios gana pajėgios išvengti monokloninių antikūnų, naudojamų naujai užsikrėtusiems pacientams gydyti, ir antikūnų, gaunamų iš mRNA vakcinų“, – „Medical press“ sakė tyrimo vyresnysis autorius Jonathanas Abrahamas, HMS Blavatniko instituto mikrobiologijos docentas ir infekcinių ligų specialistas.

„Mūsų metodas unikalus tuo, kad užuot tyrinėję mutacijas atskirai, tyrėme jas kaip sudėtinių variantų, kuriuose vienu metu yra daugybė mutacijų, dalį. Panašu, kad tai yra omikron atvejis“, – komentavo mokslininkas.

 

Delta variantas turėjo tik dvi mutacijas, komandos tirti pseudotipai – iki septynių mutacijų, o omikron variantas netgi penkiolika.

Tyrėjas pažymėjo, kad kuo ilgiau virusas dauginsis žmonių organizme, tuo didesnė tikimybė, kad naujos mutacijos ir toliau vystysis nepaisant esamo natūralaus imuniteto, vakcinų ir gydymo būdų.

Mokslininkai teigė, kad išvados taip pat rodo, jog svarbu tęsti tyrimus, susijusius ne tik su SARS-CoV-2, bet ir kitų patogenų galimu vystymusi ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(6)
(8)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: