Kokia planeta yra arčiausiai Žemės? Ne, tai ne Marsas ir ne Venera: ši planeta yra artimiausia visoms Saulės sistemos planetoms (Video)  (1)

Kokia planeta yra arčiausiai Žemės? Sveikas protas sakytų, kad atsakymas yra Marsas arba Venera, mūsų kaimynai. Iš šių dviejų Venera yra arčiau Žemės nei bet kuri kita planeta, o jos orbita yra arčiausiai mūsų. Tačiau, kaip nurodoma „Physics Today“ straipsnyje, daugiau nei pusę laiko Venera nėra artimiausia planeta Žemei. O kuri yra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai sugriovė iki šiol egzistavusią sampratą, jog arčiausiai Žemės yra Venera. Jie nustatė, kad Merkurijus yra arčiausiai Žemės esanti planeta.  Dar daugiau – Merkurijus yra artimiausia planeta visoms kitoms Saulės sistemos planetoms.

Kaip taip gali būti? Nors visos planetos sukasi aplink Saulę vienoje plokštumoje, jų greičiai nėra vienodi. Atstumas tarp Žemės ir Veneros orbitų yra mažiausias, tačiau taip jau sutampa, kad Žemė ir Venera didelę laiko dalį praleidžia skirtingose Saulės pusėse. Tuo tarpu Merkurijus aplink Saulę skrieja labai greitai, todėl daugiau laiko praleidžia toje pačioje pusėje, kurioje yra ir Žemė.

Mokslininkai sukūrė mūsų Saulės sistemos simuliacinį modelį, kuriame yra visos planetos, judančios savo orbitomis. Tyrėjai leido planetoms skrieti tūkstančius imituojamų metų, tuo pačiu skaičiuodami atstumą tarp bet kurių dviejų. Tada mokslininkai apskaičiavo šių verčių vidurkį, kad nustatytų, kurios planetos laikui bėgant yra arčiausiai viena kitos.

Jie nustatė, kad Merkurijus buvo arčiausiai visų septynių planetų. Tai gali atrodyti neįmanoma, bet tai logiška, kai suprantate, kad kiekviena planeta maždaug pusę laiko praleidžia priešingoje Saulės pusėje. Žemės atveju, nors Venera yra labai arti Žemės, ji taip pat praleidžia daug laiko labai labai toli.

 

Paprastai atstumas nuo vienos planetos iki kitos reiškia atstumą tarp dviejų planetų orbitų. Šiuo atveju, šis būdas apskaičiuoti „artimiausią planetą“ labai skiriasi nuo įprasto.

Tačiau šis tyrimas yra įdomus ne tik dėl savo rezultatų, bet ir todėl, kad jis įrodo, kad net toks paprastas dalykas kaip atstumo matavimas ir „artimiausio“ etiketė gali turėti bent kelias skirtingas prieigas.

Tyrimo rezultatai „Physics Today“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(18)
(19)

Komentarai (1)