Elon Musk: SpaceX raketos naudos kurą iš atmosferos CO₂  ()

Verslininkas Elonas Muskas nutarė atlikti dar vieną kosmonautikos perversmą. Savo tinklaraštyje jis parašė, kad SpaceX pradeda iš Žemės atmosferos išgauto anglies dvideginio pavertimo raketiniu kuru projektą ir kviečia dalyvauti visus susidomėjusius. Be to, užsiminė kad ši programa „taip pat bus svarbi ir Marsui“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio mėnesy Pasaulio meteorologijos organizacija įspėjo, kad šiltnamio efektą sukeliančio anglies dvideginio koncentracija pernai pasiekė naują rekordą — 413,2 ppm — ir auga sparčiau, nei vidutinis praėjusio dešimtmečio tempas. Ir čia įskaitant per pandemiją įvykusį laikiną emisijų sumažėjimą. Tuo paiu menksta sausumos ir vandenyno gebėjimas CO₂ sugerti.

„SpaceX pradeda CO₂ šalinimo iš atmosferos ir jo vertimo raketiniu kuru programą, — rašo Muskas, kurį Times žurnalas ką tik paskelbė metų žmogumi.  — Prašau prisidėti, jeigu įdomu“.

Anglies dvideginio sugaudymo ir saugojimo problema Musko dėmesį patraukė dar metų pradžioje, kai, remdamasis sekėjų nuomonės apklausa, skyrė 100 milijonų dolerių prizinį fondą geriausios planetą nuo ŠESD pertekliaus išvaduosiančios technologijos konkursui. Tačiau ir anksčiau jis yra pareiškęs, kad išmesti daugybę anglies dvideginio į atmosferą — „kvailiausias eksperimentas istorijoje“. Kadangi iškastinio kuro atsargos yra baigtinės, žmonijai vis viena anksčiau ar vėliau teks pereiti prie atsinaujinančios energijos, tad, geriau nedelsti.

 

Beje, kompanijos daugkartinio naudojimo raketos Falcon 9 irgi prisideda prie ŠESD koncentracijos didinimo: jose deginamas žibalas, be visų kitų sveikatos nepridedančių cheminių medžiagų, ir anglies dvideginį, rašo BI.

Neseniai Muskas išgąsdino SpaceX darbuotojus žinia apie galimą kompanijos bankrotą. Tai gali nutikti dėl supersunkiai raketai Starship – į kurią kompanijos vadovybė deda dideles viltis – skirtų Raptor variklių kūrimo problemų. Vienintelis būdas jų išvengti — pasiekti, kad nuo kitų metų Starship reguliarius skrydžius atliktų kas dvi savaites.


hightech.plus

(17)
(1)
(16)

Komentarai ()