Patys nesusitvarkome, tai padės gamta? Naujas tyrimas: visame pasaulyje mikrobai evoliucionuoja, kad suėstų plastiką „neregėtu greičiu“  (4)

Tyrime, kuriame pabrėžiamas didžiulis ir niokojantis žmonių poveikis aplinkai, mokslininkai nustatė, kad mikrobai taip vystosi, jog galėtų maitintis plastiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Microbial Ecology“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad daugėja mikrobų, kurie išsivystė taip, jog gamintų plastiką ardantį fermentą. Šie mikrobai gali gaminti fermentus, kurie skaido specifinius plastikus ir sumažina žalingą antropogeninės taršos poveikį.

„Mes turime daugybę įrodymų, patvirtinančių, kad viso pasaulio mikrobų plastiko skaidymo potencialas stipriai koreliuoja su aplinkos plastiko taršos matavimais – tai reikšmingas įrodymas, kaip aplinka reaguoja į spaudimą, kurį jai darome“, – „The Guardian“ sakė Chalmerso technologijos universiteto biologijos profesorius ir tyrimo bendraautoris.

Didžiulė tarša

Norėdami rasti plastiku mintančius mikrobus, mokslininkai paėmė vandenyno mėginius 67 skirtingose vietose, trijuose skirtinguose gyliuose. Gilesnėse vietose, kur yra daugiau plastiko taršos, komanda atrado didesnį plastiką ardančių fermentų kiekį.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad beveik 60 proc. fermentų anksčiau nebuvo atrasti ir gali suskaidyti plastiką taip, kaip jie anksčiau nebuvo matę. Komanda tikisi, kad jie galės remtis šiuo atradimu ir sukurti fermentus, galinčius suardyti atsparesnius plastiko tipus.

 

„Kitas žingsnis būtų išbandyti perspektyviausius fermentų kandidatus laboratorijoje, siekiant atidžiai ištirti jų savybes ir galimą plastiko skaidymo greitį“, – leidiniui sakė Zelezniakas. „Ten galime sukurti mikrobų bendruomenes su tikslinėmis konkretaus tipo polimerų skilimo funkcijomis.“

Taigi, lazda turi du galus. Viena vertus, puiku, kad mikrobai galės sumažinti plastiko taršą aplinkoje, tačiau būtent dėl žmonių teršimo ir išsivystė šie mikrobai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(1)
(40)

Komentarai (4)