Sukūrė naują ginklą prieš koronavirusą ir tai – ne vakcina: neleidžia virusui patekti į žmogaus ląsteles ir platinti infekcijos  (1)

Orhuso universiteto (Danija) tyrėjų grupė sukūrė naują molekulę, kuri prisijungia prie SARS-CoV-2 viruso dalelių paviršiaus. Šis prisijungimas neleidžia virusui patekti į žmogaus ląsteles ir platinti infekcijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujai sukurta molekulė priklauso junginių, vadinamų RNR aptamerais, klasei ir yra pagrįsta tokio paties tipo statybiniais blokais, kurie naudojami iRNR vakcinose. Dėl to tokią molekulę pagaminti yra daug pigiau ir paprasčiau nei antikūnus, kurie šiuo metu naudojami COVID-19 gydymui ir virusinės infekcijos nustatymui naudojant greituosius antigenų testus.

Aptameras – tai DNR arba RNR dalis, išsiskleidžianti į trimatę struktūrą, kuri gali atpažinti konkrečią dominančią tikslinę molekulę. Prisijungdamas prie viruso paviršiaus, RNR aptameras neleidžia smaigalio baltymui tapti raktu, leidžiančiu virusui patekti į ląstelę.

Taigi, RNR aptameras nėra naujo tipo vakcina (aptameras nekuria imuninio atsako) – bet junginys, kuris gali sustabdyti viruso plitimą organizme, kai žmogus susiduria su virusu.

Efektyvus prisijungimas prie SARS-CoV-2 viruso taip pat reiškia, kad aptameras gali būti naudojamas COVID-19 infekcijos tyrimams.

„Pradėjome bandyti naująjį aptamerą ir tikimės, kad galėsime aptikti labai mažas viruso koncentracijas“, – sako Orhuso universiteto profesorius Jorgenas Kjemsas, kuris yra pagrindinis straipsnio, ką tik paskelbto prestižiniame žurnale PNAS, autorius.

 

Tyrimai ląstelių kultūrose rodo, kad aptameras paveikia ankstesnius koronaviruso variantus, kuriuos mokslininkai turėjo galimybę išbandyti.

„Po to, kai pateikėme straipsnį recenzavimui, tęsėme tyrimus ir pavyko įrodyti, kad aptameras atpažįsta ir delta variantą. Dabar laukiame naujai nustatyto varianto – omikron – mėginių, kad galėtume patikrinti, ar aptameras atpažįsta ir jį“, – sako J.Kjemsas.

Jis pabrėžia, kad delta varianto rezultatai dar nebuvo recenzuoti ir paskelbti.

Parengta pagal „SciTechDaily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (1)