Tirdami mutavusias bakterijas mokslininkai užfiksavo vaizdus, primenančius visatą - šios bakterijos jau seniai žavi savo gebėjimais (Foto)  ()

Kartais riba tarp meno ir mokslo išnyksta. Mokslininkai, tyrinėjantys bakteriją, kuri juda ir maitinasi koordinuotais būriais, pastebėjo vaizdus, primenančius mūsų visatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hipnotizuojantys vaizdai

Myxococcus xanthus bakterijos yra priskiriamos plėščiųjų bakterijų rūšiai, nes kitas sutinkamas bakterijas medžioja sudarydamos ląstelių spiečių.

Dirbtiniu būdu nuspalvinus susidariusius spiečius, vaizdas nepaprastai panašus į galaktikas.

M.xanthus taip pat apibūdinama kaip socialinė bakterija, nes, norėdama išgyventi, ji turi rasti ir atpažinti giminaičius, praneša „Science Alert“.

Sudariusi didelius giminiškus būrius, ši lazdelės pavidalo bakterija daug geriau puola maitintis savo grobiu. Kiekviena ląstelė gamina virškinimo fermentus, kurie palengvina grobuonišką maitinimąsi.

Mokslininkus jau daugelį metų žavi šis socialinis elgesys, tačiau vis dar neturime išsamaus ir plačiai pripažinto jų sudėtingo judėjimo modelio.

 

2017 m. Vajomingo universiteto mikrobiologas Danielis Wallas ir jo kolegos paskelbė atradę vieną genetinį „jungiklį“, atsakingą už šio grupinio elgesio „įjungimą ir išjungimą“.

Šis jungiklis konkrečiai kontroliuoja baltymo, vadinamo TraA, seką, kuri yra atsakinga už atpažinimą ir prisitvirtinimą prie kitos bakterijos TraB baltymo.

Prisijungusi prie šeimos nario per šiuos du receptorius (TraAB), bakterija gali keistis maistinėmis medžiagomis ir baltymais su kitais grupės nariais.

 

Tačiau visa tai pasikeitė, kai komanda paskatino mutavusias bakterijas pernelyg stipriai išreikšti TraAB jungtis. Šis ryšys visų pirma leidžia ląstelėms laikytis kartu, tačiau kai šių „socialinių klijų“ yra per daug, būrys negali taip lengvai išsiskirstyti, kad pakeistų savo formą ar kryptį.

Keisdami TraAB jungtis mokslininkai eksperimento metu ir gavo šiuos hipnotizuojančius bakterijų sūkurių vaizdus. Jų dydis siekė vos kiek daugiau nei milimetrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()