Kodėl žmogaus išmatos yra rudos spalvos? Be šio elemento jos būtų kitokios spalvos – o kokiu atveju jos gali paraudonuoti? (Foto, Video)  ()

Tris ketvirtadalius jūsų išmatų sudaro vanduo, o likusią dalį sudaro maistas, kurio jūsų kūnas nesuvirškino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai išmatos išeina iš virškinimo sistemos, jos paprastai būna rudos spalvos, neatsižvelgiant į tai, ką valgėte ir gerėte, nes jose yra jūsų organizmo gaminamos cheminės medžiagos.

Ta cheminė medžiaga yra sterkobilinas – hemoglobino, raudonųjų kraujo kūnelių baltymo, kurio sudėtyje yra geležies, skilimo produktas.

Hemoglobinas leidžia pernešti deguonį po kūną. Be serkobilino jūsų išmatos tikriausiai atrodytų blyškios ar net baltos. Taip yra todėl, kad dauguma cheminių medžiagų, suteikiančių maistui įvairias spalvas, virškinimo procese visiškai suskaidomos.

Raudonieji kraujo kūneliai gyvuoja tik apie 120 dienų, kol galiausiai jie pakeičiami naujais. Kai juose esantis hemoglobinas skyla, gaminasi geltonas baltymas, vadinamas bilirubinu.

 

Bilirubinas per kraujotakos sistemą galiausiai patenka į kepenis ir yra modifikuojamas, o po to kepenų išskiriamas į plonąją žarną tulžies pavidalu.

Tulžis yrageltonai žalias skystis, padedantis jūsų organizmui virškinti ir įsisavinti riebalus. Nors jūsų organizmas pasisavina ir pakartotinai panaudoja dalį bilirubino, kai virškinamas maistas juda plonąja žarna, likusi bilirubino dalis tampa sterkobilinu, kurį jūsų kūnas turi pašalinti.

Ir tas sterkobilinas susimaišo su jūsų pašalinamomis medžiagomis, todėl jūsų išmatos tampa rudos, kai jos išeina iš jūsų kūno.

Kitos spalvos

 

Išmatos, žinoma, ne visada yra rudos. Jos gali būti skirtingos spalvos, atsižvelgiant į tai, ką valgote ir kaip greitai produktai juda sistemoje.

Viduriuojant, išmatos gali būti žalios arba geltonos, nes jose yra daug tulžies.

Kai išmatos per greitai juda per jūsų kūną, tulžyje esantis bilirubinas neturi pakankamai laiko susiskaidyti, kad susidarytų sterkobilinas, dėl kurio išmatos taptų rudesnės.

Jei ko nors valgote daug, ypač jei jūsų organizmui tai sunku greitai virškinti, jūsų išmatos gali atrodyti keisčiausių spalvų. Kai kuriems žmonėms, valgant burokėlius, išmatos paraudonuoja arba šlapimas tampa rausvas.

Jūsų kūnas niekaip negali įsisavinti visko, ką valgote ir geriate. Kai kurių maisto produktų, pavyzdžiui, kukurūzų branduolių, žmonės negali visiškai virškinti. Išmatose jie netgi gali pasirodyti tokio paties dydžio ir spalvos, kaip ir suvalgyti.

Nors tai gali atrodyti bjauru, bet gydytojai rekomenduoja reguliariai žvilgtelėti į savo išmatas prieš jas nuleidžiant, kad įsitikintumėte, jog jos rudos ir tinkamos konsistencijos.

Jei dauguma jų yra neįprastos spalvos, pavyzdžiui, juodos arba baltos, tai gali būti ženklas, kad reikia kreiptis į gydytoją. Tas pats pasakytina ir apie per kietas ar per skystas išmatas. Jei jūsų išmatos paraudusios ir nevalgėte burokėlių, tai taip pat gali kelti susirūpinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()