Išrinkta geriausia 2021 metų optinė iliuzija – genialiai paprasta, bet protus jaukianti „Phantom Queen“: kaip tai veikia? (Foto, Video)  ()

Paskelbtas 2021 metų optinės iliuzijos nugalėtojas: „The Phantom Queen“. Tai protinga, bet ir žaviai analogiška optinė iliuzija, vaizduojanti šachmatų valdovę, kuri nematoma iš vienos šachmatų lentos pusės. Žaidime yra keletas paprasčiausių, bet efektyviausių mechanizmų, kurie apgauna mūsų akis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-12-30 Išrinkta geriausia 2021 metų optinė iliuzija – genialiai paprasta, bet protus jaukianti „Phantom Queen“: kaip tai veikia? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Neural Correlate Society“ – ne pelno siekianti grupė, turinti vykdomąją valdybą, kurią sudaro mokslininkai iš Jungtinių Valstijų ir Ispanijos, kasmet rengia geriausios optinės iliuzijos konkursą.

Valdybos prezidentė Susana Martinez-Conde netgi vadovauja savo to paties pavadinimo laboratorijai Niujorko valstijos universiteto Dauno valstijos medicinos centre, kur grupė daugiausia dėmesio skiria „mūsų vizualinės patirties nervinių pagrindų supratimui“.

„The Phantom Queen“ iliuzija yra efektinga ir nesudėtinga, todėl lengvai sukuriama namuose. Ranka nupieštas spalvotas šachmatų tinklelis yra priešais veidrodį, kurio vienoje pusėje yra išdėstytos juodos figūrėlės, o veidrodyje matoma nederanti balta karalienė šono centre. Jūs netgi galite pamatyti atskirus žymeklio potėpius pilkuose kvadratuose.

Perspektyvos pasikeitimas atskleidžia, kad karalienė slepiasi labai ypatingoje mažoje dėžutėje, pastatytoje ir užmaskuotoje taip, kad jos nemato stebėtojas. Tai, kaip paaiškinama vaizdo įraše, vadinama „anamorfine perspektyva“.

Tai labai paprasta koncepcija, kurią tikriausiai matėte kitose vietose. Anamorfozė susijusi su meno ar dizaino kūriniais, į kuriuos reikia žiūrėti iš konkrečios vietos ar perspektyvos, arba naudojant tam tikrą įrenginį (pvz., veidrodį). Netgi primityvios animacijos, tokios kaip zoetropai ar vartomos knygos, gali būti vadinamos anamorfinėmis iliuzijomis.

 

Vienas žinomiausių anamorfozės pavyzdžių yra vokiečių renesanso tapytojo Hanso Holbeino jaunesniojo paveikslas „Ambasadoriai“:

Manoma, kad paveikslas yra teiginys apie trumpalaikį gyvenimo pobūdį, o anamorfinė kaukolė sukuria nesuderinamą įstrižą vaizdą, kuriame du vyrai stovi salone. Į šią kaukolę reikia žiūrėti keistu, žemu kampu po paveikslu.

 

Jei Renesanso menas nėra jūsų stilius, galbūt matėte daugybę ryškių gatvės meno pavyzdžių, kurie remiasi anamorfoze, kad parodytų gilias skyles, pavyzdžiui:

Piešti tokias iliuzijas yra tikrai sudėtinga tiek planuojant iškraipytą vaizdą, tiek logistines realijas, susijusias su ilgesnių linijų, didesnių paviršių ir t. t. braižymu, kurie turi būti tokie pat lygūs, kaip ir mažesni.

Dar vienas garsus anamorfozės pavyzdys:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(3)
(19)

Komentarai ()