Maži vakarėlių žvėrys - žiurkėnai labai mėgsta alkoholį ir gali suvartoti stebėtinus jo kiekius  (1)

Alkoholio mėgėjų yra ir laukinėje gamtoje. Mums atrodo, kad alkoholis yra tik mūsų gėrimų sudedamoji dalis, bet briedžiai ir voverės specialiai ieško pagedusių vaisių, kuriuose prasidėję fermentaciniai procesai sukuria alkoholį. Alkoholį stebėtinai mėgsta ir žiurkėnai - jie gali suvartoti tokius alkoholio kiekius, kokie pražudytų ne vieną žmogų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei turite žiurkėną, neeksperimentuokite su savo augintiniu. Vanduo jam puikiai tinka ir bandyti savo paties pramogai jam pasiūlyti alkoholio tiesiog nereikėtų.

Tačiau medicinos daktaras, mokslininkas Tomas Lawtonas savo „Twitter“ paskyroje atskleidė, kad pokalbio su mikrobiologe Christine Peters metu sužinojo, kad žiurkėnai iš tikrųjų mėgsta alkoholį. Ir jį labai gerai toleruoja.

Pasirodo, turėdamas galimybę rinktis tarp vandens ir 15 % etanolio, žiurkėnas dažniausiai rinksis svaigalus. Ir jei niekas nesustabdys geriančio žiurkėno, jis per dieną išgers labai daug alkoholio. Na, santykinai - jei žiurkėnas būtų suaugusio žmogaus dydžio, per dieną jis ištuštintų 21 butelį vyno. Arba dar daugiau. Žiurkėnai toleruoja alkoholį geriau nei žmonės ir gali suvartoti tokį alkoholio kiekį pagal savo kūno svorį, kuris žmogui būtų pavojingas.

Kuo tai įdomu mokslininkams? Tirdami alkoholizmo gydymo būdus ar alkoholio daromą žalą organizmui mokslininkai dažnai pasitelkia gyvūnų modelius. Kadaise septintajame dešimtmetyje buvo naudojamos žiurkės, bet jas tekdavo įtikinti gerti alkoholį. Jos netgi buvo modifikuojamos genetiškai, kad taptų priklausomos nuo alkoholio. Tuo tarpu žiurkėnų įtikinėti nereikia - net sveikatos nespėsite palinkėti, o žiurkėnas jau bus apžiojęs alkoholio kranelį.

 

Kodėl? Na, mokslininkai spėja, kad žiurkėnai ieško daugiau kalorijų turinčio gėrimo. O gal jiems patinka skonis. Bet kuriuo atveju, turėdami laisvą pasirinkimą žiurkėnai 88 % savo kasdien suvartojamų skysčių pakeičia 15 % etanoliu.

Ir taip, žinoma, kad žiurkėnai apgirsta. Tačiau jų svyravimą ir judėjimą stebintys mokslininkai teigia, kad alkoholis žiurkėnus svaigina daug mažiau nei turėtų, turint omenyje mažyčius žiurkėnų kūnus.

(36)
(0)
(36)

Komentarai (1)