Štai, kodėl jūsų smegenys negali susidoroti su daugiau nei viena mintimi vienu metu: klystate galvodami, kad gali  ()

Jei bandysite perskaityti šią istoriją klausydamiesi kokios nors tinklalaidės, greičiausiai nusivilsite, nes visiškai neteksite dėmesio vienai ar abiem užduotims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam yra priežastis: jūsų sąmoningas protas nepajėgus vienu metu spręsti daugiau nei vieno dalyko, jei toms operacijoms reikia tų pačių smegenų dalių.

„Jūsų smegenų kalbos regionai apdoroja garsus, žodžius ir sakinių prasmę“, – sako Pitsburgo universiteto psichologijos docentas Marcas Coutanche.

Pasak jo, kai skaitote ir klausotės dviejų skirtingų dalykų, priverčiate savo smegenis naudotis tais pačiais ištekliais.

„Įsivaizduokite elektros grandinę, kurioje turite kelis įėjimus ir kelis išėjimus, bet jie dalinasi tais pačiais laidais“, – sako Coutanche. „Geriausiu atveju tai, ką darote, yra nuoseklus jų perjungimas.“

Tai veda į situaciją, kai jūsų rankose yra Frankenšteino minčių monstras. Galite pabandyti sudėti keletą dalykų, bet galiausiai gausite ne tai, ko tikėjotės. Galite išsaugoti šiek tiek informacijos iš istorijos ir dalį tinklalaidės informacijos, bet negalėsite visiškai įsisavinti abiejų.

Kita vertus, jei semiatės energijos iš atskirų smegenų sričių, jūsų sąmoningas protas gali atlikti daugybę užduočių.

Galite vairuoti, pavyzdžiui, klausydami tinklalaidės arba klausytis jos kurdami eskizą. Taip yra todėl, kad viena operacija yra žodinė/garsinė, o kita – vizualinė/erdvinė. Ir tokiu atveju veikia skirtingos smegenų dalys.

 

Pasirodo, jūsų smegenys taip pat puikiai sugeba atlikti kelias užduotis, kai kalbama apie nesąmoningą protą.

„Vienu metu galima atlikti veiklas, mąstant sąmoningai ir nesąmoningai, pavyzdžiui, valdyti savo kūną. Štai, kodėl galite vienu metu vaikščioti ir svajoti“, – sako Pensilvanijos universiteto kognityvinių neurologijos mokslų daktaras Josephas W. Kable.

„Taip pat dėl ​​šios priežasties galite kvėpuoti, mirksėti ir gurkšnoti vandenį dirbdami savo dirbtuvėse prie „pasidaryk pats“ projekto.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(3)
(40)

Komentarai ()