Kinija stato „Dirbtinio mėnulio“ įrenginį: inžinieriai teigia, kad tai gali priversti gravitaciją „išnykti“  (3)

JAV nėra vienintelė šalis, norinti grįžti į Mėnulį. Kinija taip pat planuoja būsimas Mėnulio misijas, kad galėtų konkuruoti su NASA. Pranešama, kad šalis dirba prie „dirbtinio Mėnulio“ projekto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos mokslininkai kuria įrenginį, galintį imituoti Mėnulio paviršiaus gravitaciją, praneša „South China Morning Post“. Dirbtinis Mėnulis bus vakuuminė kamera, kuri naudos galingą magnetinį lauką, kad atkurtų žemos gravitacijos aplinką.

Jį planuojama pastatyti per kelis mėnesius. Kai jis bus paleistas, gravitacija „išnyks“ ir „tvers tol, kol norėsite“, leidiniui sakė Kinijos kasybos ir technologijų universiteto geotechnikos inžinierius Li Ruilinas.

Mažas simuliatorius

Tačiau yra vienas dalykas: jo skersmuo bus tik 60 centimetrų. Tai gana mažai – ir tikrai neužtenka vietos būsimam astronautui, vilkinčiam didelį kosminį kostiumą.

Tačiau jis bus pakankamai didelis, kad mokslininkai galėtų išbandyti tam tikrą įrangą ir įrankius, kad pamatytų, kaip jie reaguoja žemos Mėnulio gravitacijos aplinkoje, pašalindami bet kokias galimas abejones prieš nusileidimą.

„Kai kuriems eksperimentams, pavyzdžiui, smūgio bandymui, reikia vos kelių sekundžių [simuliatoriuje]“, – leidiniui sakė Li. „Tačiau kiti, pavyzdžiui, vaikščiojimo bandymai, gali užtrukti kelias dienas.“

Plaukiojanti varlė

 

Įdomu tai, kad įrenginį iš dalies įkvėpė ankstesni fiziko Andrew Geimo tyrimai, kurių metu jis tyrė varlės plūdrumą su magnetu. Eksperimentas pelnė Geimui Ig Nobelio (Šnobelio) fizikos premiją.

Šaunu, kad keistas eksperimentas gali paskatinti imtis rimtų mokslinių tyrimų. Kaip bebūtų, tai tik įrodo, kad kosmoso lenktynės tęsiasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(6)
(30)

Komentarai (3)