Jemeno sukilėliai dronais pirmą kartą atakavo JAE sostinę Abu Dabį – ši ataka gali reikšti pavojingą lūžio tašką Artimuosiuose Rytuose (Foto, Video)  ()

Mirtina bepiločio orlaivio ataka Jungtinių Arabų Emyratų sostinės širdyje Vidurinius Rytus nustūmė į nežinomybę tuo metu, kai regiono lyderiai bandė išspręsti ilgus metus trukusius nesutarimus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-01-19 Jemeno sukilėliai dronais pirmą kartą atakavo JAE sostinę Abu Dabį – ši ataka gali reikšti pavojingą lūžio tašką Artimuosiuose Rytuose (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys žmonės žuvo pirmadienį netoli Abu Dabio oro uosto dronams atakavus degalų sunkvežimius. Irano remiami Jemeno husių sukilėliai greitai prisiėmė atsakomybę už išpuolius.

Reaguodamos į tai, JAE ir Saudo Arabija surengė Jemeno sostinei Sanai oro antskrydžius, per kuriuos žuvo mažiausiai 12 žmonių, per didžiausią bombardavimą mieste nuo 2019 m.

Šios abipusės atakos pat gali užtemdyti daugybę aukšto lygio derybų tarp regioninių ir tarptautinių priešų. Irano ir Vakarų valstybių derybos dėl to, kaip atgaivinti 2015 m. sudarytą susitarimą apriboti Teherano branduolinę programą, pastaruoju metu rodė pažangos ženklus. Taip pat yra požymių, kad istorinės, bet sunkios diskusijos tarp Saudo Arabijos ir regioninio varžovo Irano pradėjo duoti vaisių.

Tačiau precendento neturintys husių išpuoliai Abu Dabyje gali pakenkti šioms deryboms.

Ir jei sukilėliai ištęsės savo pažadą pradėti tolesnius smūgius, tai gali pakenkti JAE, kaip saugios vietos gyventi, dirbti ir užsiimti verslu neramiame regione, įvaizdžiui.

Pateikiame svarbiausius faktus apie krizę.

Kodėl husių išpuolis buvo toks reikšmingas?

 

Be to, kad tai buvo pirma mirtina ataka JAE per daugelį metų, pirmadienį įvykdytos bepiločių orlaivių atakos pademonstravo husių sugebėjimą pradėti didelio nuotolio atakas.

Jemeno sukilėliai dažnai rengia tarpvalstybines atakas prieš Saudo Arabiją, Jemeno kaimynę, tačiau tai buvo palyginti nedideli atstumai, palyginti su Abu Dabiu, o didžioji dauguma raketų ir bepiločių orlaivių buvo perimti prieš jiems pataikant į taikinius.

Naftos kainos smarkiai išaugo po atakų, kurios paskatino JAV ir kitų pasaulio lyderių tarptautinį pasmerkimą. JAE užsienio reikalų ministras šeichas Abdullah bin Zayedas paprašė JAV perkvalifikuoti husius į užsienio teroristinę organizaciją – ši etiketė buvo suteikta paskutinėmis D. Trumpo administracijos dienomis, kol prezidentas Joe Bidenas ją panaikino.

Husiai anksčiau tvirtino surengę atakas prieš JAE, su kuriais Jemenas nesiriboja. Tačiau Emyratų valdžia niekada nepripažino tariamų išpuolių, o daugelis stebėtojų manė, kad teiginiai buvo klaidingi.

Dabar Jemeno husiai įvykdė grasinimą, kurį jie ilgus metus teigė padarysiantys – smogti pagrindinei koalicijos partnerei šešerius metus trunkančioje Saudo Arabijos vadovaujamoje karinėje kampanijoje, kuria siekiama sutriuškinti Irano remiamus sukilėlius.

 

2019 m. JAE išvedė didžiąją dalį savo karių iš Jemeno, vienašališkai nusprendę, kad karo laimėti neįmanoma. Kampanija nesugebėjo sutriuškinti sukilėlių, tačiau pareikalavo didžiulių humanitarinių aukų – tūkstančiai jemeniečių žuvo, o dėl netinkamos mitybos išplito ligos.

Tačiau visai neseniai JAE grįžo į mūšį, palaikydami Jemeno grupes tokiose vietose kaip Šabvos ir Maribo provincijos, kuriose gausu naftos, ir išvarė husių kovotojus iš strateginio dykumos miesto.

Dabar analitikai sako, kad sukilėliai trokšta paskatinti dar vieną Emyratų pasitraukimą.

„JAE remiamų pajėgų įsikišimas pakeitė žaidimą. Tai supykdė husius", - sakė Sanos strateginių studijų centro vykdomasis direktorius Magedas al-Madhaji. „Husiai bando sukurti tam tikrą pusiausvyrą, smogdami stabilumo ir saugumo Emyratuose įvaizdžiui“.

Kas gresia JAE?

Naftos turtingai valstybei dešimtmečius pavyko išvengti politinių neramumų, vykstančių kitur regione. Stabilumas yra vienas iš pagrindinių JAE privalumų – padedantis pritraukti milijonus emigrantų ir milijardus dolerių užsienio investicijų, tačiau šis įvaizdis gali sugriūti, jei konfliktas su husiais paaštrėtų.

 

JAE labai priklauso nuo užsienio darbuotojų, kurie sudaro didžiąją dalį šalies darbo jėgos. Valdžia intensyviai tvarko šalies reputaciją, o politinės saviraiškos laisvės praktiškai nėra.

Šių saviraiškos apribojimų gynėjai tvirtina, kad jie būtini norint išlaikyti stabilumą nepaisant visų galimų konfliktų apimtuose Artimuosiuose Rytuose.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()