[Karšta tema] Lenkija seka Lietuvos pavyzdžiu ir pradeda statyti 350 mln. eurų vertės tvorą prie Baltarusijos sienos – užbaigs labai greitai, bet yra kritikuojančių (Foto, Video)  (61)

Užtvara tęsis beveik pusę sienos ilgio ir kainuos 10 kartų daugiau nei Lenkijos migracijos departamento biudžetas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkija palei sieną su Baltarusija pradėjo statyti sieną, kuria siekiama užkirsti kelią prieglobsčio prašytojams patekti į šalį. Naujasis barjeras kirs saugomą mišką ir UNESCO pasaulio paveldo objektą – Belovežo girią.

Lenkijos pasieniečių teigimu, užtvaras bus 186 km ilgio, beveik pusės abiejų šalių bendros sienos ilgio, sieks iki 5,5 metro aukštį ir kainuos 353 mln. eurų (1,6 mlrd. zlotų). Jame bus įrengti judesio detektoriai ir šilumos kameros.

Lenkija taip pat paskelbė, kad dvi statybų bendrovės dirbs visą parą, kad siena būtų baigta šių metų birželio mėnesį.

Lenkija apkaltino Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką tyčia išprovokavus naują pabėgėlių krizę Europoje, organizuojant žmonių judėjimą iš Artimųjų Rytų į Minską ir pažadėjus jiems saugų kelią į ES, keršydama už Briuselio sankcijas jo autoritarinei valdžiai.

 

Tūkstančiai prieglobsčio prašytojų, daugiausia iš Sirijos, Irako Kurdistano regiono ir Afganistano, buvo sulaikyti bandant kirsti sieną ir buvo nustumti atgal į Baltarusiją Lenkijos pasieniečių, o šimtai šeimų buvo įstrigę miške tarp dviejų šalių. Europos Sąjunga šią situaciją pavadino „hibridine ataka“.

Nuo Lenkijos ir Baltarusijos sienos priešpriešos pradžios žuvo mažiausiai 19 žmonių. Dauguma jų mirė nuo šalčio.

 

Humanitarinė nepaprastoji padėtis pasiekė piką lapkritį, kai Baltarusijos valdžia palydėjo tūkstančius prieglobsčio prašytojų iki Lenkijos sienos. Dešimtys pabėgėlių pasakojo, kaip Baltarusijos kariai subūrė iki 50 žmonių grupes ir žirklėmis nukarpė spygliuotą vielą, kad migrantai galėtų pereiti sieną.

Praėjusiais metais Lenkija sieną sustiprino koncertinos juostomis ir padidino pasieniečių ir jiems talkininčių asmenų patruliavimą. Lietuva taip pat pradėjo statyti sieną pasienyje su Baltarusija.

Remiantis Vidurio Europos naujienų svetaine „Kafkadesk“, Lenkijos pasieniečiai pranešė, kad nuo 2022 metų pradžios sieną bandė kirsti apie 800 žmonių.

Vis dėlto, barjero statybos sulaukė ir kritikos – aplinkosaugininkai išreiškė susirūpinimą dėl laukinės gamtos ir poveikio aplinkai, kurią turės siena, nes ji bus daugiausia miškingoje vietovėje.

 

Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje esantis Belovežo miškų masyvas, saugomas UNESCO, yra didžiulis pirmykščių miškų spektras, įskaitant spygliuočius ir plačialapius medžius. Čia gyvena didžiausia Europos bizonų populiacija.

„Siekiame, kad žala būtų kuo mažesnė“, –  sakė Lenkijos pasienio apsaugos atstovė Anna Michalska.

Bulgarija, Prancūzija, Makedonija, Slovėnija ir Ispanija sukūrė panašias sienas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(2)
(26)

Komentarai (61)