Tai buvo baisiausia pūga pasaulyje: nuo žemės paviršiaus nušlavė apie 200 kaimelių, žuvo 4000 žmonių  (1)

Prieš 50 metų žemutiniame Kaukaze ir Irane praūžė mirtiniausia pūga, kuri nusinešė 4000 žmonių gyvybes. Ši audra buvo pavadinta „1972-ųjų pūga“ ir ji buvo išties neeilinė – nuo žemės paviršiaus ji nušlavė apie 200 kaimelių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-02-03 Tai buvo baisiausia pūga pasaulyje: nuo žemės paviršiaus nušlavė apie 200 kaimelių, žuvo 4000 žmonių  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1972 metų sausį praūžus ne vienai audrai, vasario mėnesį kilusi pūga keliavo per vakarų Iraną į Azerbaidžaną, o tarp vasario 3 ir 8 dienos iškrito apie 8 metrai sniego – maždaug tiek, koks yra dviejų su puse aukštų pastato aukštis. Dėl to nutrūko telefono linijos, sniege paskendo keleiviniai traukiniai, taip pat kaimeliai, o automobiliai tokios sniego masės buvo tiesiog traiškomi.

Didelė vakarų Irano dalis buvo visiškai palaidota po sniegu maždaug savaitę laiko. Tie keli, kurie išgyveno , kelias dienas turėjo tverti -25 laipsnių speigą, o taip patvandens, maisto, šilumos ir medicininės pagalbos nebuvimą. Dar daugiau – tuo metu provincijoje siautė mirtinas virusas.

1972 metų vasario 9 dieną, maždaug praėjus savaitei laiko po nesustojamo snygio, pūga parai nurimo, leisdama Irano gelbėtojams sraigtasparniu nuvykti į vietoves, apklotas storu sniego sluoksniu.

Anot „Asociated Press“ pranešimų, kai kurie gelbėtojai, kurie nusileido ant sniego pusnių Šeklabo kaimelyje ištisas dvi dienas kasėsi pro 2 metrus sniego dangą, tačiau rado tik 18 sušalusių kūnų ir nė vieno gyvo žmogaus – nors kaimelyje gyveno 100 žmonių.

 

Dar viena pūga prasidėjo vasario 11 dieną, dėl ko gelbėtojai turėjo nutraukti savo paieškas. Kariuomenės sraigtasparniai ant sniego pusnių išbarstė 2 tonas duonos, tikėdamiesi, kad žmonės prasikas pro sniegą ir ras maisto – tačiau tai niekada neįvyko.

Antra mirtiniausia pūga prasiautė 2008 metais Afganistane, pražudydama 926 žmones ir atpūsdama -30 laipsnių speigą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(55)
(7)
(48)

Komentarai (1)