Kaip Japonija vos neužkariavo Rusijos Tolimųjų Rytų ir Sibiro – japonų kariai nužygiavo net iki Baikalo ežero: bet kodėl jiems nepasisekė? (Foto, Video)  (2)

Rusijos pilietinis karas Japonijai atvėrė galimybių langą. Jos ambicijos apėmė ne tik Rusijos Ramiojo vandenyno pakrantę, bet ir visą platų Sibirą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-09 Kaip Japonija vos neužkariavo Rusijos Tolimųjų Rytų ir Sibiro – japonų kariai nužygiavo net iki Baikalo ežero: bet kodėl jiems nepasisekė? (Foto, Video)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelio masto Antantės jėgų karinė intervencija į Rusiją jokiu būdu nebuvo paskatinta ideologinės neapykantos bolševikams, 1917 m. rudenį šalyje atėjusiems į valdžią. Atvirkščiai, Londonas ir Paryžius nerimavo dėl Lenino vyriausybės ketinimo pasitraukti iš karo prieš Vokietiją, o tai būtų leidusi pastarajai nukreipti visas jėgas prieš Prancūziją.

Todėl nenuostabu, kad Rusijos imperijos griuvėsiuose įsiplieskusiame pilietiniame kare jie rėmė kontrrevoliucinį baltųjų judėjimą, kurio vadovai buvo prisiekę grąžinti Rusijos kariuomenę į mūšio lauką ir kovoti prieš Vokietiją.

Netrukus po to, kai 1918 m. kovo 3 d. Sovietų Rusija ir Vokietija pasirašė Brest-Litovsko sutartį, Rusijos uostuose šalies šiaurėje, pietuose ir rytuose pradėjo išsilaipinti sąjungininkų kariniai kontingentai. Tačiau jie neskubėjo stačia galva pasinerti į kitos šalies vidinio konflikto verpetą ir stengėsi atsiriboti nuo karinių susirėmimų, tikėdamiesi savo tikslą pasiekti kitų veiksmais. Tokiomis aplinkybėmis Japonija aiškiai išsiskyrė, nes sudėtinga padėtis Rusijoje atvėrė jai puikias galimybes.

Japoniją dalyvauti intervencijoje Rusijos Tolimuosiuose Rytuose pastūmėjo JAV – iš pradžių Japonijos visuomenė buvo susiskaldžiusi, ar įsitraukti į konfliktą. Tačiau laikui bėgant Japonijos kišimosi į Rusijos reikalus mastai pradėjo eksponentiškai augti ir net JAV ėmė nerimauti, kaip pažaboti augantį savo sąjungininko apetitą.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6214

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

 

„Atsižvelgiant į jos vietą ir interesus Rytų Azijoje, Japonija turėtų atlikti pagrindinį vaidmenį atkuriant tvarką Rytų Sibire“, – 1918 metų liepą amerikiečiams sakė Japonijos užsienio reikalų ministras Goto Shinpei.

Pirmieji japonų kariai Vladivostoko uoste išsilaipino 1918 m. balandžio 5 d. Tai buvo dvi jūrų pėstininkų kuopos iš viceadmirolo Hiroharu Kato eskadrono. Operaciją paskatino prieš dieną mieste įvykdytas dviejų japonų pavaldinių nužudymas.

Japonai, nesulaukę pasipriešinimo, greitai perėmė Vladivostoko uosto ir centro kontrolę. „Japonijos imperialistai nori pasmaugti sovietų revoliuciją, atkirsti Rusiją nuo Ramiojo vandenyno, užgrobti turtingas Sibiro platybes, pavergti Sibiro darbininkus ir valstiečius“, – tą pačią dieną sureagavo sovietų valdžia.

 

„Pasaulinis karas Japonijai padovanojo netikėtą dovaną: nepaliestą lobį – Sibirą“, – rašė „People’s Newspaper“ redaktorius I. Rokuro. Tokijas svarstė, kaip plėstis į Rusijos Tolimuosius Rytus. Vienas iš priimtiniausių svarstomų variantų buvo „ekstremistų“, kaip buvo vadinami bolševikai, išstumimas iš regiono, remti vietines „nuosaikias“ politines jėgas ir palengvinti Japonijos globojamos Rusijos buferinės valstybės atsiradimą, kaip sakė diplomatas Ichiro Motono. Pabrėžtina, kad reikia elgtis atsargiai, be atviros agresijos, stebint Vakarų valstybių reakciją ir užkertant kelią populiaraus išsivadavimo judėjimo iškilimui.

Iki 1918 m. spalio Japonijos kariuomenę Rusijos Tolimuosiuose Rytuose sudarė daugiau nei 72 000 karių (palyginimui, JAV Sibiro ekspedicinės pajėgos sudarė tik 9 000 karių). Transsibiro geležinkelio dalis, didelės Primorės ir Amūro regiono teritorijos pateko į japonų valdžią. Net į rytus nuo Baikalo ežero buvo japonų garnizonai. Turtingi regiono gamtos ištekliai, įskaitant medieną, anglis ir didžiulius sugautus lašišų bei silkių kiekius, buvo pradėti masiškai eksportuoti į Japoniją.

Japonijos vadovybė rėmėsi tokiais nepaklusniais kazokų atamanais kaip Grigorijus Semjonovas ir Ivanas Kalmykovas. Šie baltųjų judėjimo veikėjai gavo finansavimą, ginklus ir, jei reikdavo, tiesioginę Japonijos kariuomenės paramą.

 

Tuo pat metu Japonijos santykiai su pripažintu baltųjų lyderiu Aleksandru Kolčiaku buvo įtempti. Tokijuje buvo galvojama, kad jis yra „Vašingtono žmogus“ ir gali pakenkti Tekančios saulės žemės interesams. „Japonija nėra suinteresuota greitu vieningos ir stiprios Rusijos atkūrimu. Panašiai kaip ir Kinijoje, taip ir čia ji sieks pratęsti pilietinį karą iki visiško Rusijos išsekimo, kad sudarytų palankesnes sąlygas jai išnaudoti išsekusią šalį“, – 1919 metų vasario mėnesį rašė Kolčako vyriausybės vadovas Piotras Vologodskis.

Skirtingai nei kiti intervencijos dalyviai, japonai aktyviai dalyvavo susirėmimuose su vietiniais raudonaisiais partizanais. Pastarieji su amerikiečiais sudarė tylų nepuolimo paktą, tačiau su japonais jie kovėsi įnirtinguose ir kruvinuose mūšiuose, kurių kiekvienas nusinešė dešimtis, jei ne šimtus gyvybių iš abiejų pusių. Įvairiais skaičiavimais, per intervencijos metus Japonijos imperatoriškoji armija prarado iki 3000 karių ir karininkų.

 

Bet koks vietos gyventojų nepaklusnumas buvo žiauriai slopinamas ir baudžiamas: sudeginti ištisi kaimai, surengtos parodomosios egzekucijos. Vienas amerikiečių karininkas 1919 m. liepą matė japonų baudžiamąją akciją Svijagino geležinkelio stotyje:

„Penki rusai buvo nuvesti prie kapų, kurie buvo iškasti netoli geležinkelio stoties. Jiems buvo užrištos akys ir liepta atsiklaupti prie kapo krašto. Du japonų karininkai, nusivilkę paltus ir išsitraukę kardus, pradėjo kapoti aukas, o kai kiekviena iš aukų įkrito į kapą, nuo trijų iki penkių japonų kareivių jas su durtuvais pribaigė. Dviem buvo nedelsiant nukirsta galva nuo kardo smūgių, bet kiti, matyt, vis dar buvo gyvi, nes ant jų užmesta žemė judėjo.“

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(38)
(2)
(36)

Komentarai (2)