Mokslininkai perspėja: upėse randamas vaistų kiekis kelia grėsmę sveikatai - ir „situacija tik blogės“  ()

Ataskaitoje teigiama, kad pasaulio upių tarša vaistais ir farmacijos produktais kelia „grėsmę aplinkai ir pasaulio sveikatai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kofeinas, nikotinas bei skausmą malšinantys vaistai

Jorko universiteto atliktame tyrime teigiama, kad upėse buvo aptikta daug paracetamolio, nikotino, kofeino bei vaistų nuo epilepsijos ir diabeto.

Šis tyrimas yra vienas išsamiausių iš atliktų pasauliniu mastu.

Pakistano, Bolivijos ir Etiopijos upės buvo vienos iš labiausiai užterštų. Islandijos, Norvegijos ir Amazonės atogrąžų miškų upių būklė buvo geriausia, rašo BBC.

Daugelio labiausiai paplitusių farmacinių junginių poveikis upėms vis dar beveik nežinomas.

Tačiau jau nustatyta, kad ištirpinti kontraceptikai gali turėti įtakos žuvų vystymuisi ir reprodukcijai, o mokslininkai baiminasi, kad padidėjęs antibiotikų kiekis upėse gali apriboti jų, kaip vaistų, veiksmingumą.

Šio tyrimo metu buvo imami vandens mėginiai iš 1000 bandymų vietų, išsidėsčiusių daugiau nei 100 šalių.

Apskritai daugiau nei ketvirtadalyje iš 258 upių, iš kurių buvo paimti mėginiai, vadinamųjų „aktyviųjų farmacinių medžiagų“ buvo tiek, kad jos laikomos nesaugiomis vandens organizmams.

„Paprastai atsitinka taip, kad mes vartojame šias chemines medžiagas, jos daro mums tam tikrą pageidaujamą poveikį ir paskui pasišalina iš mūsų organizmo“, – BBC sakė tyrimui vadovavęs daktaras Johnas Wilkinsonas.

„Dabar žinome, kad net ir moderniausi, efektyviausi nuotekų valymo įrenginiai nesugeba visiškai suskaidyti šių junginių, kol jie patenka į upes ar ežerus“, - teigė jis.

 

Du dažniausiai aptikti vaistai buvo karbamazepinas, naudojamas epilepsijai ir nervų skausmui gydyti, ir metforminas, naudojamas diabetui gydyti.

Taip pat buvo rasta didelė vadinamųjų „gyvenimo būdo medžiagų“, tokių kaip kofeinas (kava) ir nikotinas (cigaretės), bei skausmą malšinančio paracetamolio koncentracija.

Afrikoje taip pat rasta didelė artemizinino, naudojamo vaistams nuo maliarijos, koncentracija.

„Galime teigti, kad tokių vaistų poveikis upėse greičiausiai yra neigiamas, tačiau reikia atlikti atskirus tyrimus su kiekvienu vaistu atskirai, o tyrimų yra palyginti nedaug“, – BBC naujienoms sakė Jungtinės Karalystės Hertfordšyro universiteto vandens ekologė daktarė Veronica Edmonds-Brown.

„Situacija tik blogės, nes mes vis dažniau naudojame farmakologinius sprendimus bet kokiai fizinei ar psichinei ligai gydyti.“

 

Ataskaitoje teigiama, kad dėl padidėjusio antibiotikų kiekio upėse taip pat gali išsivystyti atsparios bakterijos, dėl to gali sumažėti vaistų veiksmingumas ir galiausiai kilti „visuotinė grėsmė aplinkai ir pasaulio sveikatai“.

Labiausiai užterštos vietos daugiausia buvo mažų ir vidutinių pajamų šalyse ir tose vietovėse, kur buvo išpilamos nuotekos, blogai tvarkomos nuotekos ir gaminami vaistai.

„Nigerijoje ir Pietų Afrikoje matėme užterštas upes, kuriose buvo labai didelė vaistų koncentracija, ir tai iš esmės lėmė nuotekų valymo infrastruktūros trūkumas“, – sakė Jungtinės Karalystės Birmingemo universiteto naujų teršalų docentas daktaras Mohamedas Abdallah.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()