Ar tikrai buvo generolų areštai? Žurnalistai slapta išsiaiškino, kas įvyko Rusijos FSB prieš kelias dienas ir kas slypi už išgrobstytų Kremliaus milijonų, kuriuos Rusija skyrė karui Ukrainoje  ()

Iš karto keletas Rusijos ir Ukrainos žiniasklaidos priemonių pranešė, kad FSB (Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba) sukrėtė didelis korupcijos skandalas. Publikacijose teigiama, kad keletas aukštus postus užimančių saugumiečių pasirodė esą susiję su 5 mlrd. JAV dolerių, kurie buvo skirti ardomajai veiklai prieš Ukrainą, išgrobstymu, rašo fsb.dossier.center.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-15 Ar tikrai buvo generolų areštai? Žurnalistai slapta išsiaiškino, kas įvyko Rusijos FSB prieš kelias dienas ir kas slypi už išgrobstytų Kremliaus milijonų, kuriuos Rusija skyrė karui Ukrainoje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Esą, specialiosios tarnybos imitavo aktyvią veiklą ir siuntė į Kremlių pagražintas atsakaitas apie tai, kad beveik visa Ukraina laukia Vladimiro Putino kaip išvaduotojo nuo Kijevo chuntos.

Buvo minimos kelios pavardės – 5-osios FSB tarnybos vadovo generolo Sergejaus Besedos ir 5-osios tarnybos Operatyvinės informacijos departamento vadovo Anatolijaus Boliucho. Žiniasklaidos duomenimis, jiems skirtas namų areštas kaltinant valstybės išdavyste.

Tačiau panašu, kad gandai apie A.Boliucho ir S.Besedos areštą gerokai perdėti. Kas gi įvyko iš tiesų?

Kuo garsėja A.Boliuchas ir S.Beseda

Formaliai Penktoji FSB tarnyba atsakinga už tarptautinį bendradarbiavimą: palaiko kontaktus su įvairiomis užsienio žvalgybomis, keičiasi operatyvine informacija. Bet iš tiesų „penktoji“ užsiima ir užsienio žvalgyba – ypač buvusios Sovietų Sąjungos šalyse.

„1991 m., iširus sovietiniam KGB, naujos nepriklausomų valstybių, susijungusių į NVS, žvalgybos bandė kaip nors išsaugoti bendradarbiavimą su buvusiais kolegomis ir pasirašė tarpusavio įsipareigojimą nešnipinėti vieniems kitų.

Rusijoje šį įsipareigojimą prisiėmė SVR (Išorinės žvalgybos tarnyba), bet ne FSB, dėl tos paprastos priežasties, kad tuomet FSB dar neturėjo užsienio žvalgybos organų. Kai dešimtojo dešimtmečio pabaigoje V.Putinas tapo FSB direktoriumi, jis faktiškai įjungė žalią šviesą FSB pradėti užsiimti žvalgyba, o 2000-ųjų pradžioje FSB oficialiai atsirado išorinės žvalgybos organai“, – sakė specialiųjų tarnybų tyrinėtojas Andrejus Soldatovas.

„Penktosios“ vadovas Sergejus Orestovičius Beseda – išeivis iš Leningrado, artimas broliams Rotenbergams ir „Putino masažuotojui“ Konstantinui Gološčapovui. S.Beseda įeina į siaurą „neliečiamų“ saugumiečių ratą. Kartu su sūnumi jis pasistatė dvarą prie Maskvos esančiame Akulinino kaime V.Putino draugų Arkadijaus Rotenbergo, Vladimiro Jakunino ir Sergejaus Čemezovo kaimynystėje.

68-erių S.Beseda taip pat buvo tarp tų nedaugelio patikimų asmenų iš centrinio FSB aparato, kuriems atiteko „auksiniai“ žemės sklypai Kalčūgos kaime Barvichoje. Kadaise ten buvo stovykla čekistų vaikams, bet ją nugriovė ir pardavė žemę Igoriui Kesavinui. Kai kuriais vertinimais, S.Beseda iš šio sandorio uždirbo beveik 2,5 mln. JAV dolerių.

Maidano įvykių metu 2014 m. S.Beseda atvyko į Ukrainą kartu su keletu aukštų SVR ir GRU darbuotojų. Jų užduotis buvo perlaužti situaciją tuomečio prezidento Viktoro Janukovyčiaus naudai, bet jau buvo vėlu.

 

Kaip pasakojo šaltinis iš prezidento administracijos, V.Putinas buvo labai nepatenkintas operacijos nesėkme ir pareikalavo nubausti kaltuosius. 2015 m. 5-ojoje tarnyboje atlikti valymai, bet S.Besedos jie nepalietė, jis tęsė tarnybą.

Užtat pareigų neteko jo pavaduotojas – operatyvinės informacijos departamento vadovas Anatolijus Boliuchas. Nors žiniasklaidoje jis iki šiol vadinamas departamento vadovu, FSB artimi šaltiniai patvirtino, kad generolas jau seniai išėjo iš tarnybos. 2014 m. jis vyko į Kijevą kartu su S.Beseda, tada pateko į nemalonę ir paliko postą.

Po atstatydinimo jis pabandė vėl įsitaisyti Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute, kur kaip komandiruotas saugumietis atsakė už saugumą ir verbavo perspektyvius studentus.

Grįžti į institutą nepavyko, ir tada A.Boliuchą įtaisė į „Rosgeologiją“ direktoriaus pavaduotoju saugumo reikalams. Beje, ten jis taip pat ilgai neišsilaikė.

Šiuo metu buvęs saugumietis įeina į Nacionalinio komunikacijos vystymo tyrimų instituto Stebėtojų tarybą. Oficialiai institutas veda seminarus, leidžia tris žurnalus, kuriuos mažai kas skaito, ir duoda erdvę reikštis prokremliškiems politologams.

Be to, šis institutas užsiima Rusijos specialiosioms tarnyboms reikalingomis analizėmis. Organizacijai vadovauja buvęs KGB-FSB darbuotojas Vladislavas Gasumianovas, anksčiau dirbęs prezidento tarptautinių ir kultūrinių ryšių skyriaus viršininko pavaduotoju.

Ar buvo areštai?

 

Žurnalistai pabendravo su keletu šaltinių, artimų skirtingiems FSB padaliniams, kad išsiaiškintų, kas iš tiesų įvyko su S.Beseda ir A.Boliuchu. Iš karto trys pašnekovai patvirtino, kad generolas S.Beseda iš tiesų buvo pristatytas pokalbiui į FSB tyrimų skyrių, bet jokia baudžiamoji byla jam neiškelta ir „penktosios“ vadovas lieka laisvėje.

Šaltiniai pasakojo, kad skyriaus darbuotojai laukė, kada „penktosios“ vadovas atvyks į darbą ir paprašė važiuoti į FSB tyrimų skyrių.

Vienas iš pašnekovų spėja, kad tai buvo padaryta specialiai – pastaruoju metu iš tarnybos padažnėjo informacijos nutekėjimai. „Jie surengė demonstratyvų S.Besedos sulaikymą, kad pažiūrėtų, kas ir kur nutekins informaciją apie tai“, – mano jis.

A.Boliuchas taip pat buvo apklaustas FSB, po to jį paleido. Operatyvinės informacijos departamentui jis jau seniai nevadovauja: perkėlimas į „Rosgeologiją“ jam buvo pažeminimas pareigose, ir jis nebūtų galėjęs grįžti į buvusias pareigas specialiojoje tarnyboje. Greičiausiai tyrėjus sudomino laikotarpis iki 2015 m., kai A.Boliuchas dar buvo operatyvinės informacijos departamento vadovu.

 

S.Besedos ir A.Boliucho arešto ne tik nepatvirtina šaltiniai – jie netelpa ir į bendrą Rusijos valdžios veiklos logiką. Aukšti FSB darbuotojai, kitaip nei Tyrimų komiteto ar VRM, itin retai figūruoja baudžiamosiose bylose, bet jei yra tiesiogiai susiję su nusikaltimais.

Galima prisiminti VRM pulkininko Dmitrijaus Zacharčenko pavyzdį – byla prieš jį buvo plačiai nušviečiama valstybinės žiniasklaidos, o jo bendrininkams iš FSB „M“ skyriaus pavyko tyliai atsistatydinti ir išvengti baudžiamojo persekiojimo.

Be to, sunku patikėti, kad tokie dideli tyrimai galėtų prasidėti tiesiog karo, kuriame 5-oji FSB tarnyba vaidina kertinį vaidmenį, įkarštyje: tradiciškai prasikaltusius valdininkus ir jėgos struktūrų darbuotojus baudžia atidėta tvarka, praėjus keletui mėnesių ar net metų po nusižengimų.

Be S.Besedos ir A.Boliucho, kalbant apie tariamus areštus buvo minimi buvęs Ukrainos kuratorius Vladislavas Surkovas ir buvęs Išorinės žvalgybos tarnybos generolas Vladimiras Černovas, kuris anksčiau prezidento administracijoje kuravo „kultūrinius ryšius“ su NVS šalimis.

Buvo nurodoma, kad jie taip pat „atsiriekė“ milijardų, skirtų karui su Ukraina, ir dėl to tiriama jų veikla.

 

Kaip yra žinoma, V.Putinas aukštai vertina V.Surkovo veiklą – daugybė korupcinių ir politinių skandalų, kuriuose jis figūravo, niekaip nepaveikė jo karjeros.

Išorinės žvalgybos tarnybos generolas V.Černovas taip pat, greičiausiai, gali ramiai miegoti – jis įeina į artimiausią dar vieno V.Putino draugo Sergejaus Ivanovo aplinką.

Jie kartu tarnavo KGB rezidentūroje Suomijoje, ir būtent S.Ivanovas, ėmęs vadovauti prezidento administracijai, paskyrė V.Černovą rūpintis NVS šalimis.

Išlaidos jo tarnyboje vargu ar buvo paslaptis V.Putinui. Jam buvo skiriami išties dideli biudžetai opozicijų finansavimui, politikų ir žurnalistų verbavimui buvusios Sovietų Sąjungos šalyse, bet ypatingos sėkmės ši veikla nesulaukė.

Pavyzdžiui, Gruzijos opozicinė partija, kuriai padėjo Kremliaus „draugai“, surinko mažiau kaip du procentus balsų. Jokių tyrimų generolo atžvilgiu nebuvo pradėta – jis tyliai išleistas į pensiją.

Šaltiniai patvirtino, kad V.Surkovas gyvas ir sveikas – jis rašo memuarus savo didžiuliame dvare elitiniame Gribovo kaime Minsko plente. Generolas V.Černovas taip pat leidžia laiką užmiestyje ir retai pasirodo sostinėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()