Smūgis kosmoso tyrimams – nutraukta 1 mlrd. eurų kainuojanti bendra Europos ir Rusijos misija į Marsą  (4)

Bendra Rusijos „Roscosmos“ ir Europos kosmoso agentūros misija, kurios – nuskraidinti marsaeigį į Raudonąją planetą ir ten ieškoti gyvybės pėdsakų buvo sustabdyta dėl sankcijų. Jos įvestos dėl Maskvos armijos invazijos į Ukrainą ir dėl to kilusių „tragiškų pasekmių“, pranešė Europos kosmoso agentūra, cituodama agentūros vadovą Josefą Aschbacherį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Labai apgailestaujame dėl žmonių aukų ir tragiškų agresijos prieš Ukrainą padarinių“, – sakė Europos kosmoso agentūra, patvirtinusi „ExoMars“ misijos sustabdymą.

Kaip praneša Europos kosmoso agentūra, planuotos misijos numatyta kaina siekė 1 mlrd. eurų. Marsaeigis turėjo būti iškraidintas ateinantį rugsėjį. Tačiau balsavimo metu ESA narės nusprendė atšaukti bendrą projektą su Rusijos kosmoso agentūra, rašo guardian.com

Marseigis, pavadintas „Rosalind Franklin“, buvo sukonstruotas Jungtinėje Karalystėje ir turėjo būti paleistas į misiją panaudojant rusišką raketą vokiškame erdvėlaivyje, o ant Marso paviršiaus būtų nuleistas rusišku įrenginiu. Tačiau dabar marsaeigio misija lauks geresnių laikų skrydžiui ir bus laikomas „garaže“.

Vis dėlto nuosprendis atšaukti misiją ESA nėra gyvybiškai svarbus, tačiau reikšmingai keičia Europos kosmoso programą. Mat kita galimybė išsiųsti marsaeigį į Marsą bus tik 2024-aisais – dėl tinkamų Žemės ir Marso orbitų padėties. Tačiau ir dėl šios datos kyla daug abejonų – tikėtina, kad techninių ir politinių problemų sprendimas gali užtrukti ilgiau, praneša guardian.co.uk.

Tuo pačiu ESA įsipareigojo atlikti studiją, kaip „ExoMars“ misiją būtų galima įgyvendinti be „Roscosmos“ indėlio. Anot J. Aschbacherio, bendradarbiavimas su NASA yra vienas iš galimų sprendimų. „JAV kosmoso agentūra išreiškė didelį pasiryžimą palaikyti misiją“, – teigė J. Aschbacheris.

 

„Rosalind Franklin“ yra antroji bendro Europos ir Rusijos kosminio projekto dalis. Pirmoji – Marso palydovas „Trace Gas Orbiter“, kuris buvo paleistas 2016 metais. Jo užduotis – tyrinėti Marso atmosferą. Be to, šis palydovas būtų tarnavęs ir kaip telekomunikacijų įrenginys, kuomet ant Marso paviršiaus būtų nuleistas marsaeigis „Rosalind Franklin“.

Marsaeigis Raudonojoje planetoje turėjo išgręžti 2 metrų gylio gręžinius ir ieškoti nežemiškos gyvybės ženklų. „Rosalind Franklin“ marsaeigis – vienintelis tokią misiją turėjęs įgyvendinti marsaeigis per artimiausią dešimtmetį. Deja, bet marsaeigio projektas bus sustabdytas bent keletui metų.

 

Be to, misijos atidėjimas reikšmingai padidins ir visos misijos kainą, kuri šoktelės gerokai virš 1 mlrd. eurų.

ESA taip pat pranešė, kad penkios palydovų iškėlimo misijos, kurias turėjo įgyvendinti Rusijos „Soyuz“ erdvėlaiviai, buvo atšauktos po to, kai „Roscosmos“ atšaukė savo darbuotojus iš Europos kosmoso agentūros bazės Prancūzų Gvianoje.

Tuo tarpu Tarptautinėje kosmoso stotyje, anot J. Aschbacherio, situacija išlieka stabili – joje šiuo metu gyvena ir savo misiją atlieka keturi amerikiečiai, du rusai ir vienas vokiečių astronautas. „Astronautai dirba įprastai. Jiems sekasi gerai ir jie atlieka savo operacijas kaip ir planuota“, – pridūrė J. Aschbacheris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (4)