Sumelos vienuolynas Turkijoje – vienas ekstremaliausių pasaulyje: stūkso ant stačios uolos 1200 m aukštyje virš jūros lygio (Video)  ()

Ant uolų kabantis Sumelos vienuolyno kompleksas yra vienas iš ekstremaliausių vienuolynų pasaulyje ir viena iš geriausiai saugomų Turkijos paslapčių, rašoma „The Travel“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžioji dabartinės Turkijos dalis kadaise buvo graikiška, todėl ir Sumelos vienuolynas kitados priklausė graikams. Šioje vietovėje daug įdomių objektų, tačiau turistai čia lankosi rečiau, lyginant su kitais šalies regionais.

Sumelos vienuolynas stūkso ant stačios uolos 1200 m aukštyje virš jūros lygio. Iš čia atsiveria vaizdas į Altinderės slėnį.

Sumelos vienuolyno ankstyvoji istorija

Turkijos kultūros ir turizmo ministerijos duomenimis, Sumelos vienuolynas buvo įkurtas apie 386 m. po Kr., t. y. ankstyvuoju krikščionybės įteisinimo Romos imperijoje laikotarpiu, valdant imperatoriui Teodosijui I (375–395 m.). Tai taip pat reiškia, kad šis vienuolynas yra vienas seniausių krikščioniškų vienuolynų pasaulyje.

Manoma, kad šį vienuolyną įkūrė du Atėnų vienuoliai Barnabas ir Sofronas.

Per savo istoriją vienuolynas kelis kartus griuvo ir vėliau buvo atstatytas. VI a., valdant didžiajam Rytų Romos imperatoriui Justinianui I, jį atkūrė ir išplėtė garsusis karvedys Belisarijas.

Po IV kryžiaus žygio, lotynams šturmavus Konstantinopolį, Bizantijos imperijos likučiai suskilo į tris luomines valstybes. Viena iš jų buvo Trebizondo imperija. Jos centras – Trabzonas Juodosios jūros pakrantėje. Tuo laikotarpiu (XIII a.) vienuolynas įgavo dabartinį pavidalą.

 

Osmanams užkariavus vienuolyną, 1461 m. Osmanų sultonas Mehmedas II suteikė jam sultono apsaugą. Vėlesniais metais vienuolynas tapo vienuolių ir įvairių keliautojų lankytina vieta.

Sumelos vienuolyno apleidimas

Pirmajame pasauliniame kare žlugus Osmanų imperijai ir po 1920 m. vykusio karo tarp Graikijos ir Turkijos, graikai iš Turkijos buvo išvaryti. Etniniai graikai turėjo palikti Turkiją (išskyrus Stambulą), o visi turkai – Graikiją.

Būtent tada buvo apleistas ir įspūdingas Sumelos vienuolynas. Didžiąją dalį medinių vienuolyno pastatų sunaikino 1930 m. kilęs gaisras, o plėšikai apgadino kitas vienuolyno dalis.

Sumelos vienuolyno lankymas

 

Šis vienuolynas nuostabus ne tik savo išvaizda, bet ir labai svarbus istoriniu ir kultūriniu atžvilgiu. Taip pat – tai pagrindinis turistų traukos objektas Altinderės nacionaliniame parke.

Šiandien senovinis Sumelos vienuolynas yra lankytojams atviras muziejus ir viena pagrindinių lankytinų vietų Trabzono apylinkėse, todėl Turkijos valdžia stengiasi jį atkurti.

Sumelos vienuolyną šiandien galima pasiekti tik vietiniais Altinderės nacionalinio parko mikroautobusais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()