Esate alergiški katėms? JAV įmonė planuoja pirmą kartą sukurti nealergiškas kates – pasakė, kaip tą padarys  ()

Naudojant CRISPR genų redagavimo metodą iš kačių ląstelių buvo ištrinti du baltymo, dažniausiai sukeliančio alergines reakcijas žmonėms, genai. Tai pirmas žingsnis kuriant nealergiškas (hipoalergiškas) kates, teigia JAV įsikūrusi bendrovė „InBio“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Numatomas šio tikslo įgyvendinimo terminas – keleri metai“, – sako Nicole Brackett, kuri vadovauja „InBio“ CRISPR komandai.

Apie 15 proc. žmonių alergiškai reaguoja į kates. Pagrindinė to priežastis – nedidelis baltymas Fel d 1, kurį išskiria kačių seilių ir odos liaukos. Katėms besiprausiant, jis pasklinda ant kačių kailio, o kailiui džiūstant, gali patekti į orą. Ką Fel d 1 daro katėms – jei išvis ką nors daro – nėra žinoma.

Visos katės gamina Fel d 1 – tačiau 2019 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad jo kiekis seilėse tarp tipinių naminių kačių labai skiriasi. Dažnai teigiama, kad kai kurios konkrečios veislės rečiau sukelia alergiją – tačiau jokie moksliniai tyrimai to nepatvirtino.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6201

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Fel d 1 susideda iš dviejų skirtingų subvienetų, o kiekvieną subvienetą koduoja du genai, vadinami CH1 ir CH2. Kai N.Brackett ir jos kolegos palygino naminių kačių CH1 ir CH2 genų sekas su kitų kačių rūšių – pavyzdžiui, liūtų, tigrų, pumų ir kitų katininių – genų sekomis, jie aptiko daugybę pokyčių.

Kadangi genų, atliekančių pagrindines funkcijas, seka paprastai keičiasi nedaug (jei išvis keičiasi), tai leidžia manyti, kad Fel d 1 nėra būtinas. Tačiau vienintelis būdas tai tiksliai išsiaiškinti – pamatyti, kas atsitinka katėms, kurios negali gaminti Fel d 1.

 

Komanda, pasitelkusi CRISPR genomo redagavimo metodą, iš mėgintuvėlyje auginamų kačių ląstelių pašalino CH1 arba CH2 geną. Kitas žingsnis bus ištrinti visas abiejų genų kopijas vienu metu – ir patvirtinti, kad tai neleidžia ląstelėms gaminti Fel d 1 baltymo. Tik tada komanda bandys sukurti kates, kurios neturi šių genų.

„[Šiuo metu] negalvojame apie jokias konkrečias kačių veisles“, – sako N.Brackett.

 

2000-aisiais bent dvi kitos bendrovės paskelbė apie planus modifikuoti kates, su tikslu pašalinti Fel d 1 – tačiau nė vienai iš jų tai nepavyko. Tačiau dabar tai pasiekti tapo lengviau – dėl 2012 m. sukurto CRISPR metodo.

Kai kurios kitos bendrovės tiria alternatyvius Fel d 1 mažinimo būdus – pavyzdžiui, vakciną, kuri priverstų kates gaminti antikūnus, suardančius Fel d 1 prieš jam išsiskiriant.

Tyrimas skelbiamas „The CRISPR Journal“.

Parengta pagal „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()