Mokslininkai Ramiojo vandenyno dugne rado „kelią į Atlantidą“ (Video)  ()

Jūrų mokslininkai žvalgymo laivu „Nautilus“ aptiko senovinį išdžiūvusį ežero dugną, kuris atrodo kaip „geltonų plytų kelias“. Dėl žemės dugne atsiradimo mokslininkai ją apibūdino kaip „kelią į Atlantidą“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

68 metrų ilgio „Nautilus“ priklauso vandenynų tyrinėjimo trestui, vadovaujamam tyrinėtojo Roberto Ballardo.

Tyrinėjimas vyko mokslininkų grupei tyrinėjant jūros kalnus – povandeninius kalnus, susidariusius dėl vulkaninės veiklos – vietovėje, vadinamoje Liliuokalani kalnagūbriu Papahānaumokuakea jūrų nacionaliniame paminkle (PMNM) aplink Havajų Pavėjines salas Ramiajame vandenyne. Atliekant tyrimą komanda naudojo nuotoliniu būdu valdomą transporto priemonę.

PNMM, vienas didžiausių jūrinių rezervatų pasaulyje, yra į šiaurės vakarus nuo Havajų salų ir apima 583 000 kvadratinių mylių (1 510 000 kv. km) vandenyno vandenų ir dešimt salų. Tyrinėjimo laivas „Nautilus“ didžiąją praėjusio mėnesio dalį praleido PNMM studijuodamas geologines ir biologines jūros kalnų sistemas.

Tiesiogiai filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuotas svarbus tyrimo momentas, „Nautilus“ paskelbė „YouTube“.

Kaip girdėti vaizdo įraše, vienas iš mokslininkų sako: „Tai kelias į Atlantidą“, o kitas prisimena „Geltonųjų plytų kelią“ vaikams skirtame romane „Ozo šalies burtininkas“.

Nors darinys labai primena žmogaus sumūrytą plytų kelią su stačiakampiais blokeliais, iš tikrųjų tai  įtrūkimų jūros dugne raštas, kuris yra „senovinės aktyvios vulkaninės geologijos pavyzdys“, remiantis aprašymu, paskelbtu šalia vaizdo įrašo.

 

Įrašo antraštėje teigiama, kad „unikalūs 90 laipsnių lūžiai greičiausiai yra susiję su kaitimo ir vėsimo įtempimais, atsirandančiais dėl daugelio lavos išsiveržimų šitame karštame pakraštyje“.

Tyrinėjimo laivą „Nautilus“ valdo ne pelno siekianti organizacija „Ocean Exploration Trust“, kurios tikslas – tyrinėti vandenyną. Taip pat tiesiogiai transliuojami laivo nuotykiai suteikia žiūrovams galimybę  pirmiesiems pamatyti, ką nuotoliniu būdu valdomos nardymo mašinos pastebi vandenyno gilumoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()