[Žinios trumpai] Pirmajam pasaulyje pacientui sušvirkštas eksperimentinis vėžį naikinantis virusas - tai gali būti revoliucinis gydymo būdas  (1)

Egzistuoja keli pagrindiniai vėžio gydymo būdai - chemoterapija, radioterapiją ir imunoterapija tikriausiai yra geriausiai žinomi. Tačiau ateityje vėžys galės būti gydomas ir modifikuotais virusais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žudyti vėžines ląsteles yra labai sudėtinga, nes tai - tik mutavusios kūno ląstelės. Chemoterapija ir spindulinis gydymas gali būti tikslūs, bet neišvengiamai pažeidžia ir sveikus audinius. Tuo tarpu imunoterapija yra pakankamai naujas gydymo būdas ir jį dar reikia išvystyti, bet jo esmė - išmokyti imuninę sistemą atpažinti vėžines ląsteles ir jas nužudyti.

Naujo šiuo metu bandomo vaisto CF33-hNIS („Vaxinia“) veikimo principas yra šiek tiek panašus. Žmogui suleidžiamas modifikuotas raupų virusas, kuris ima daugintis nepažeisdamas žmogaus audinių. Imuninė sistema ima tvarkytis su šiuo virusu ir kartu ima žudyti greta esančias vėžines ląsteles. Kitaip tariant, „Vaxinia“ moko kūno imuninę sistemą žudyti vėžį.

Bandymai su gyvūnais buvo sėkmingi ir dabar pereinama prie klinikinių bandymų. Vėžio gydymui skirtas virusas suleistas pirmam žmogui. Pirmojoje bandymų stadijoje dalyvaus iki 100 žmonių su metastazavusiu vėžiu. Pirmiausia mokslininkai stebės šalutinį poveikį, o į vaistų veiksmingumą žiūrės jau antrojoje bandymų fazėje.

 

Toks vėžio gydymas gal ir nesukels revoliucijos, bet tai bus dar vienas ginklas kovoje su liga. Galbūt kai kiti gydymo būdai nebeveiks, modifikuoti virusai padės kūnui išmokti susidoroti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, toks gydymas veiks panašiai kaip vakcina - kūnas ir ateityje galės efektyviai žudyti naujas panašias vėžines ląsteles, nes imuninė sistema jas atpažins.

(28)
(2)
(26)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: