Vėl tęsiami LHC greitintuvo bandymai  (41)

Didžiausias pasaulyje subatominių dalelių greitintuvas, kuris dėl techninių gedimų buvo išjungtas netrukus po jo pirmojo paleidimo praeitų metų rugsėjį, vėl pradėjo veikti penktadienį, pranešė Europos branduolinių tyrimų organizacija (CERN).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, iki realių eksperimentų dar teks ilgai palaukti – kol kas vyksta greitintuvo testavimas. Žiūrint preciziškai, greitintuvo bandymai prasidėjo jau spalio pabaigoje, kuomet pirmą kartą po avarijos į jį buvo įleisti protonų ir švino jonų pluoštai. Tačiau tuomet jie nuskrido tik kelis kilometrus ir leido LHC specialistams sureguliuoti pluoštų įleidimo sistemas.

Tolesnius patikrinimo darbus kiek sukliudė įvykęs netikėtas elektros sistemos gedimas, kurį sukėlė labai jau keistas trumpas jungimas. Tačiau šie nesklandumai jau pašalinti ir pagaliau LHC greitintuvo žiedais apskriejo pirmasis dalelių srautas.

„Pirmieji subatominių dalelių įvedimo bandymai pradėti penktadienį apie 16 val. vietos laiku“, – CERN atstovas spaudai Jamesas Gilliesas sakė naujienų agentūrai AFP. CERN generalinis direktorius Rolfas Heueris vėliau sakė, kad mokslininkams vėl sėkmingai pavyko greitintuvo žiediniame kanale suformuoti dalelių srautus ir kad jie pradėjo bandymus anksčiau nei planuota.

„Nuostabu matyti, jog (dalelių) srautas vėl sukasi LHC viduje... Mūsų dar laukia netrumpas kelias..., tačiau peržengę šį slenkstį jau toli nuėjome“, – džiaugėsi jis.

Iš pradžių srautas pajudėjo 27 km ilgio ratu pagal laikrodžio rodyklę, o vėliau prieš laikrodžio rodyklę pajudėjo antrasis srautas, pranešė CERN.

Pasak CERN, greitintuvas veiks ne visa galia, kol „bus sukaupta reikšminga duomenų imtis“, o vėliau dalelių energija bus palaipsniui didinama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (41)

Susijusios žymos: