Saturno palydovo paviršiuje nufotografuoti „keliai“  (16)

Saturną ir jo palydovus tiriantis NASA, ESA ir Italijos kosmoso agentūrų zondas „Cassini–Huygens“ lapkričio 21 dieną perdavė į Žemę naujas Encelado ir Rėjos paviršiaus nuotraukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praskriejęs pro Enceladą, kosminis zondas iš maždaug 10 000 kilometrų aukščio padarė naujas, ryškesnes iš jo gelmių į kosmosą išmetamas medžiagos čiurkšles, teigiama NASA pranešime. Naujosios nuotraukos išsiskiria didesne raiška ir palankiu tyrimams fotografavimo kampu. Pasak specialistų, jos gali padėti lokalizuoti čiurkšlių šaltinius Encelado paviršiuje.

Antrojo pagal dydį Saturno palydovo Rėjos nuotraukose, kurios buvo padarytos tą pačią dieną daugiau nei 50 000 kilometrų atstumu nuo jos paviršiaus, gerai matyti keisti dariniai. Tai aiškiai matomos susikertančios linijinės paviršiaus struktūros, primenančius „kelius“. Jų kilmė kol kas neaiški, sakoma pranešime.

Rėja yra vandens ledu padengtas, krateriais nusėtas 1528 km skersmens dangaus kūnas, skriejantis maždaug 527 000 km atstumu nuo Saturno. „Cassini“ kelis kartus fotografavo jos paviršių, 2005 m. praskriejęs 500 km, o 2007 m. – 5750 km atstumu. 2010 m. kovo 2 dieną zondas turėtų pralėkti pro Rėją vos 100 kilometrų atstumu nuo jos paviršiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: