Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata  (1)

Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar pilvo skausmams, karščiavimui ir gripui, praneša BBC.

Atlikę bandymus su pelėmis, Niukaslo universiteto mokslininkai pateikė mokslinių įrodymų, jog senovės gydytojai buvo teisūs. Jų tyrimų rezultatai skelbiami žurnale „Acta Horticulturae“.

Norėdami kuo tiksliau atkartoti tradicinį gydymą, mokslininkai Brazilijoje atliko apklausą ir taip sužinojo, kaip vaistai ruošiami ir kokiomis dozėmis vartojami.

Labiausiai paplitęs būdas – paruošti nuovirą. Tam reikia 30 minučių virti džiovintus augalo lapus, o atvėsintą skystį gerti kaip arbatą.

Mokslininkai nustatė, jog kuomet mėtų arbata buvo skiriama panašiomis dozėmis, kaip tą darydavo senovės gydytojai, ji skausmą malšino taip pat efektyviai kai ir sintetiniai į aspiriną panašūs vaistai „Indometacin“.

Tyrėjai ketina atlikti klinikinius tyrimus ir nustatyti, kaip efektyviai mėtų arbata galėtų malšinti skausmą žmonėms.

Tyrimams vadovaujanti mokslininkė Graciela Rocha teigė: „Vos tik atsiradus žmonėms, jie ėmė ieškoti augalų, kurie galėtų gydyti ligas. Paskaičiuoja, jog šiuo metu medicininiams tikslams naudojama daugiau kaip 50 tūkst. augalų. Be to, daugiau kaip pusė receptinių vaistų grindžiami molekulėmis, kurios natūraliai randamos augaluose“.

„Mes tik paėmėme augalą, kuris plačiai naudojamas saugiai malšinti skausmą, ir moksliškai įrodėme, kad jo gydomosios savybės prilygsta sintetinių vaistų. Kitas žingsnis yra išsiaiškinti, kaip ir kodėl augalas veikia“, – pridūrė mokslininkė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (1)