Tiriamos naujos LHC avarijos pasekmės  (20)

Europos branduolinių tyrimų centras (CERN) pranešė, kad po gruodžio 2 d. įvykusio gedimo centro elektros energijos tiekimo sistemoje buvo išjungtas Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (LHC).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CERN pranešime sakoma, kad techninis gedimas įvyko ne LHC, o paties centro energijos sistemoje, dėl to išsijungė greitintuvo darbą valdantis kompiuteris, kai kurie CERN interneto serveriai. Elektros energijos tiekimo sutrikimas buvo pašalintas po jau kelių valandų.

„LHC Portal“ paskelbė pirminius galimų greitintuvo pažeidimų dėl šios avarijos vertinimus. Jie buvo nustatyti didžiuoju LHC žiedu paleidus bandomuosius protonų pluoštus. Paaiškėjo, kad kai kuriuose LHC detektoriuose buvo nustatytos tam tikros techninės problemos, kilusios dėl netikėto įtampos dingimo.

Anksčiau CERN skelbė, kad rekordinę 1180 GeV energiją pasiekusiame greitintuve gruodžio 4 d. bus pradėti pirmieji pluoštų susidūrimai, tačiau dėl šio incidento jie bus atidėti mažiausiai vienai parai.

Tai jau nebe pirmas LHC techninis sutrikimas. Rimčiausias įvyko 2008 m. rugsėjo 19 d., kai greitintuvą teko ilgam sustabdyti. Šį kartą, pasak CERN atstovų, greitintuvo kriogeninė sistema nenukentėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)

Susijusios žymos: