Archeologai: europiečiai praktikavo kanibalizmą  (15)

Archeologai masinėje kapavietėje pietvakarių Vokietijoje aptiko beveik 7 tūkst. metų senumo kanibalizmo „pėdsakų“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokslininkų, radiniai – per 500 galimai suvalgytų žmonių palaikų – yra reti įrodymai, jog ankstyvajame Europos neolito periode buvo paplitęs kanibalizmas. Tyrėjai priduria, kad kapavietėje netoli Herxheimo kaimelio rasti ir vaikų, ir dar negimusių kūdikių palaikai.

Archeologai kapavietėje dirbo nuo 1996 iki 2008 metų.

Pasak mokslininkams vadovavusio Bruno Boulestino iš Bordo universiteto Prancūzijoje, palaikų kaulai specialiai sulaužyti ir supjaustyti, o tai kanibalizmo požymis.

„Pagal įpjovimus gyvūnų kauluose galime spėti, kad jie buvo kepami ant iešmo. Tokių pačių žymių radome ir ant žmonių kaulų“, – BBC cituoja mokslininką. Jis priduria, kad neolito laikų žmonės buvo „apgalvotai suluošinti“ ir yra įrodymų, kad didžioji dalis jų buvo kramtomi.

Tačiau priduriama, kad išsiaiškinti, ar žmonės kepti tyčia, ar ne – sudėtinga. Dalis mokslininkų atmeta kanibalizmo teoriją ir teigia, kad sužalojimai buvo padaryti ritualizuoto laidojimo metu.

Ankstyvojo neolito laikotarpiu Centrinėje Europoje išplito žemdirbystė ir gyvulininkystė, todėl mokslininkai mano, kad kanibalizmas jau tuo metu buvo išimtis, kurios buvo griebiamasi, pavyzdžiui, bado metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)