Norėdami sulieknėti išjunkite televizorių  (2)

Jei norite sudeginti daugiau kalorijų nekeisdami mitybos įpročių, mokslininkai siūlo labai paprastą dietą: išjunkite televizorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo metu mokslininkai pastebėjo, kad jei suaugusieji sutrumpina televizoriaus žiūrėjimo laiką (net jei ir valgo tokį patį kaloringą maistą, kaip ir visada) – svorio priauga mažiau nei tie, kurie savo įpročių nekeičia.

Kaip teigiama portale „LiveScience“, vidutiniškai suaugęs amerikietis televizorių žiūri beveik 5 valandas per parą. Taip pat pastebima, kad laikydamiesi dietos žmonės dažniausiai stengdavosi pakeisti mitybos įpročius, tačiau niekada nebuvo pabrėžiama sėdimo gyvenimo būdo, pavyzdžiui, televizijos žiūrėjimo, keitimo svarba.

Priduriama, kad sumažinus sėdimo priešais televizorių laiką, laisvalaikį galima paįvairinti aktyvesniais užsiėmimais. Taip pat tai esą gali padėti sumažinti chronišką miego trūkumą, kuris dažnai siejamas su nutukimu.

Tyrimo metu stebėti 36 suaugę, kurie teigė televizorių žiūrintys mažiausiai 3 valandas per parą. Savanorių kūno masės indeksas (KMI) svyravo nuo 25 iki 50. KMI – tai ūgio ir svorio santykio rodiklis, leidžiantis įvertinti, ar žmogaus svoris normalus, ar yra antsvoris ir nutukimas. Asmenys, kurių KMI vertė yra per 30, laikomi nutukę.

Tyrimo metu 20 savanorių buvo įteikti elektroniniai prietaisai, automatiškai išjungiantys televizorių, kai pasiekiamas dvigubai mažesnis nei įprastas savaitės televizoriaus žiūrėjimo vidurkis. Likusieji 16 dalyvių eksperimente atliko kontrolinės grupės vaidmenį. Ant visų savanorio rankų pritaisytas elektorinis prietaisas fiksavo jų fizinį užimtumą.

Per 3 savaičių laikotarpį žmonės, kuriems buvo ribojimas televizoriaus žiūrėjimo laikas, per dieną sudegindavo vidutiniškai 119 kalorijų daugiau nei kontrolinė grupės nariai (jie sudegindavo 95 kalorijas per dieną). Ne kontrolinės grupės nariai taip pat sudegindavo daugiau kolorijų nei jų suvartodavo.

Tyrimas, kuriam vadovavo Jennifer J. Oten iš Vermonto universiteto bei Palo Alto iš Stanfordo universiteto Medicinos mokyklos, publikuotas Amerikos medicinos asociacijos leidžiamame žurnale „Archives of Internal Medicine“.

Turbūt kaip televizorius panašiai veikia ir kompiuteris - tad per ilgai prie jo sėdėti irgi nepatartina. Na, o šios mažo aktyvumo problemos kamuoja ne tik JAV, bet ir Europos gyventojus. Pavyzdžiui šią savaitę Italijos sveikatos ir gerovės ministras Maurizio Sacconi pateikė pranešimą apie sveikatos apsaugos sistemos padėtį ir tautos sveikatos būklę. Nors bendrai italų sveikata gana nebloga, tačiau yra ir teigiamų, ir neigiamų dalykų. Prie pastarųjų dalykų ministras priskyrė tingėjimą: „Mes susergame nuo tingėjimo. Laisvalaikiu per mažai judame ir sportuojame. Italija yra tinginių ir mažai judančių žmonių šalis. Dėl tokio netaisyklingo gyvenimo būdo kasmet šalyje miršta 28 tūkst. žmonių. Be to, nuo rūkymo kasmet miršta 70 tūkst. žmonių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)