Kinija šluoja nuo žemės paviršiaus istorines vertybes  (13)

Dėl agresyvios Kinijos komunistinės diktatūros vykdomos plėtros politikos nuo žemės paviršiaus jau nušluota daugiau kaip 30 tūkst. istorinių vertybių, kurios buvo įtrauktos į 1982 metais sudarytą istorinių objektų sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos Valstybinės kultūros paveldo administracijos specialistai teigia, kad per pastaruosius beveik tris dešimtmečius buvo sunaikinta dalis senovinių kapų, šventyklų, namų ir kitų vertybių. Daugumoje vietų, kur stovėjo istoriniai objektai, dabar driekiasi keliai ar stovi įvairūs rezervuarai.

Vienas iš specialistų pareiškė „The Guardian“, kad per pastaruosius du dešimtmečius padaryta žala yra žymiai didesnė nei kad nuostoliai, padaryti per Kultūrinę revoliuciją, kurios metu Raudonosios gvardijos niokojo religinius objektus.

Valstybinės kultūros paveldo administracijos paveldo specialistai tikisi iki 2011 metų užregistruoti visus šalies istorinius objektus. Tai – milžiniškas darbas turint omenyje, kad abu ankstesni bandymai 1956 ir 1982 metais taip ir nebuvo užbaigti.

Tačiau jau net dabar aišku, kad nuo žemės paviršiaus yra nušluoti net 30 995 objektai, kurie 1982 metais buvo įtraukti į nepilną kultūrinių vertybių sąrašą.

Tiesa, specialistai sutinka, kad dalis objektų išnyko ne dėl agresyvios plėtros politikos, o dėl nuo žmogaus nepriklausančių priežasčių – žemės drebėjimų ar potvynių.

Manoma, kad Kinijoje iš viso yra net 800 tūkst. istorinių paminklų, tačiau jais rūpinasi vos 80 tūkst. darbuotojų. Tiesa, kai kuriais atvejais itin svarbius istorinius objektus pavyksta išsaugoti. Skelbiama, kad istorinei Sičuano provincijoje esančiai Žangfei šventyklai perkelti į kitą vietą buvo išleista net 300 mln. juanių (26,5 mln. svarų). 1,7 tūkst. metų senumo šventyklą perkelti prireikė, nes netoliese buvo statoma Trijų tarpeklių užtvanka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)