Labiausiai Žemę primenanti egzoplaneta rasta vos už 42 šviesmečių  (11)

Astronomai aptinka vis daugiau ir daugiau egzoplanetų - planetų, egzistuojančių kitose žvaigždžių sistemose. Iš šimtų mums žinomų tokio tipo objektų, labiausiai Žemę primenanti yra pavadinta kodiniu pavadinimu GJ 1214b. Jos tyrimams sąlygos itin palankios - planeta nuo mūsų nutolusi vos per 42 šviesmečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbant tiksliai, tai nėra Žemės dvynė. Ji maždaug šešis kartus didesnė, gerokai karštesnė ir sudaryta daugiausiai iš vandens. Tačiau palyginus su gigantiškais dujų kamuoliais, kurie atstovauja beveik visas kada nors rastas egzoplanetas, ji yra neįtikėtinai arti mūsų. O dėl laimingo kosminės "geometrijos" išsidėstymo astronomams susidaro ypač geros sąlygos detaliems GJ 1214b tyrimams.

“Jei norėtumėte vienu sakiniu apibūdinti, kokia tai planeta, tiksliausia būtų sakyti, jog tai yra didelis, karštas vandenynas", sako Harvardo universiteto astronomas David'as Charbonneau. “Mes galime tirti net jos atmosferą. Darbų tiriant šią planetą mums pakaks metų metams, ir būtent tai yra labiausiai jaudinanti dalis". Charbonneau ir kitų 17 astronomų žurnale "Nature" praėjusį trečiadienį publikuotame straipsnyje aprašyta GJ 1214b yra naujausia iš maždaug 400 žemiškaisiais teleskopais detektuotų planetų. Iš šios grupės maždaug 28 yra laikomos "superžemėmis" - planetomis, kurių masė grubiais vertinimais yra prilygintina mūsų gimtajai planetai.

Pačios superžemės yra per daug toli, kad jas būtų galima įžiūrėti. Vietoj to astronomai apie jų egzistavimą sprendžia pagal subtilius žvaigždžių šviesos iškraipymus, kurie susidaro fotonams keliaujant per superžemės gravitacinį lauką. Atsižvelgiant į iškraipymo stiprumą, astronomai gali apskaičiuoti planetos masę. Būtent taip vasario mėnesį aptikta Corot-7b, uolėta planeta, sverianti maždaug dvigubai daugiau nei Žemė. Planeta Ditto Gliese 581c aptikta praėjus porai mėnesių, ir aplink žvaigždę sukasi tokiu atstumu, kuris atitinka mūsų supratimą apie tinkamumą gyventi žmonėms.

Deja, apie šias planetas vargu ar kada nors sužinosime ką nors daugiau. Corot-7b nutolusi nuo mūsų 500 šviesmečių ir yra per tolima tam, kad pavyktų išskirti daugiau detalių. Tuo tarpu Gliese 581c į mus pasisukusi tokiu kampu, kad niekada nepraskrieja tiesiogiai priešais savo saulę ir neiškreipia fotonų srauto taip stipriai, kad būtų galima ką nors spręsti apie jos atmosferos sudėtį.

GJ 1214b mūsų atžvilgiu praskrieja tiesiai priešais savo žvaigždę. Ją nuo Žemės skiria 42 šviesmečiai ir tai astronominiams tyrimams yra pakankamai mažas atstumas. Mokslininkams pagaliau atsirado galimybė pažvelgti į pasaulį labai artimą mūsiškiam.  Sprendžiant iš planetos spindulio ir masės (atitinkamai 2,7 ir 6,6 karto didesni nei Žemės), Charbonneau ir kiti astronomai apskaičiavo GJ 1214b tankį . Panašu, jog ji sudaryta iš neįprastai gilių vandenynų, dengiančių uolėtą branduolį. Planetos atmosfera ir jos tiksli sudėtis išlieka paslaptis, tačiau tikėtina, jog ji sudaryta daugiausia iš tų pačių elementų, kurie dalyvauja susiformuojant visoms kitoms planetoms: vandenilio, helio, azoto, magnio, deguonies, anglies. Sudėtinių medžiagų sąrašas leidžia daryti prielaida apie ten egzistuojančią gyvybę.

GJ 1214b paviršiaus temperatūra siekia apie 190 laipsnių pagal Celsijaus skalę, ir kaip gyvų organizmų inkubatorius ji nėra pats geriausias variantas (atspariausias Žemėje organizmas - mikrobas - gyvena giluminiuose bulkaninės kilmės plyšiuose ir atlaiko 140 laipsnių temperatūrą). Tačiau gyvybei egzistuoti teoriniu požiūriu ten nėra neįmanoma. “Aš nenoriu tvirtinti, kad ten rasta gyvybės, tokios, kaip mes ją suprantame, požymių. Joje gali būti gyvybės, tačiau ji turėtų būti keista žvelgiant mūsų akimis", sako Charbonneau.

GJ 1214b stebintys teleskopai artimiausioje ateityje bandys atsakyti į šį klausimą. Tačiau net jei ji pasirodys esanti visiškai tuščia, mūsų laukia kitos planetos. GJ 1214b aptikę teleskopai buvo specialiai pritaikyti Žemės tipo planetų paieškai ir jie "aukso vertės" radinį aptiko vos po keleto mėnesių nuo darbo pradžios. “Mes išanalizavome vos saujelę žvaigždžių, kol suradome šią planetą", sako Charbonneau. “Arba mums pasisekė, arba planetos yra dažnai pasitaikantis reiškinys”.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)