Naujųjų metų išvakarėse - dalinis Mėnulio užtemimas  (13)

Gruodžio 31-ąją dieną nusimato dalinis Mėnulio užtemimas, kurį bus galima stebėti Europoje, Afrikoje, Azijoje ir Australijoje. Tačiau tai ne vienintelis įdomus reiškinys - tą patį vakarą antrą kartą per gruodžio mėnesį bus stebima antroji pilnatis. Šie retoki reiškiniai vadinami "Mėlynuoju mėnuliu" (angl. Blue moon).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrąją mėnesio pilnatį buvo galima stebėti 1982 metais. "Mėlynasis" šiuo atveju reiškia ne Žemės palydovo spalvą , o jo retumą - iš čia yra kilęs angliškas posakis ‘‘once in a blue moon" (lietuviškas analogas skambėtų "kai patekės mėlynasis Mėnulus"). 1982 metų antroji pilnatis buvo dar ypatingesnė, nes JAV tuo metu buvo stebimas visiškas Mėnulio užtemimas.

Nors per visą 20-ąjį amžių buvo stebimi 41 "Mėlynieji Mėnuliai", tik keturi iš jų vyko kartu su užtemimu, o visiškas užtemimas pasitaikė vos vienas. Vidutiniškai toks reiškinys įvyksta kartą per 2,7 metų, ir tai vyksta dėl skirtumo tarp mūsų kalendoriaus ir Mėnulio ciklo. Mėnulio ciklas šiuo atveju yra laikas, kurio reikia šiam dangaus kūnui apskrieti Žemę, t.y. 29 dienos, 12 valandų ir 44 minutės.

Pagal tradicijas paskutinioji metų pilnatis yra vadinama "Senuoju Mėnuliu", ir šiais metais daliai planetos gyventojų pavyks stebėti dalinį jo užtemimą. Tiesa, šešėlis uždengs tik mažą Mėnulio Pietų poliaus dalį, tačiau užtemimui pasiekus maksimumą, palydovo paviršių dengiantis šešėlis turėtų būti gan aiškiai įžiūrimas.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: