Prognozė apie Himalajų ledynų ištirpimą laužta iš piršto  (12)

Oficiali Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) prognozė, teigianti, kad dėl pasaulinio atšilimo iki 2035 m. gali ištirpti Himalajų ledynai, nėra paremta jokiais moksliniais duomenimis, pranešė „Telegraph.co.uk“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš 2 metus IPCC atstovai tvirtino, kad prognozė dėl Himalajų ledynų išnykimo iki 2035 m. remiasi „išsamiu klimato atšilimo padarinių tyrimu“. Tačiau vėliau jie buvo priversti pripažinti, kad tokios prognozės pagrindas – viename mokslo populiarinimo žurnale („New Scientist“) paskelbtas straipsnis, kurį redakcijos darbuotojas parašė remdamasis trumpu telefoniniu pokalbiu su vienu mokslininku.

Šis mokslininkas – Indijos Jawaharlalo Nehru universiteto daktaras Syedas Hasnainas – vėliau pripažino, kad teiginys apie iki 2035 m. ištirpsiančius Himalajų kalnų ledynus tebuvo „prielaida“, neparemta jokiais formalių tyrimų rezultatais.

Tai, kad IPCC pranešimo skyriuje apie ledynų tirpimą dėl klimato atšilimo, kalbant apie Himalajų regioną, remiamasi vieno mokslininko pareikšta asmenine nuomone, atskleidė tas pats „New Scientist“ žurnalistas Fredas Pearce‘as, 1999 m. ėmęs minėtąjį interviu iš S. Hasnaino.

Daugelis glaciologų šią oficialią IPCCprognozę vertino skeptiškai: pasak jų, didžioji dalis Himalajų ledynų yra kelių šimtų metrų storio ir negalėtų ištirpti iki 2035 m., išskyrus atvejį, jei temperatūra regione pakiltų itin smarkiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)