Naujasis gelis stabdo kraujavimą beveik akimirksniu  (2)

Kembridže (JAV) įsikūrusi kompanija "Arch Therapeutics" atskleidė savo planus pradėti klinikinius nanostruktūrizuotos medžiagos, galinčios sustabdyti kraujavimą beveik akimirksniu, bandymus. Šios technologijos licenziją kompanija įsigijo iš Masačūsetso Technologijų Instituto (MIT) ir dabar ruošiasi adaptuoti išradimą medžiagos gamybai dideliais kiekiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji pritaikymo sritis bus chirurgija - produktas bus naudojamas kraujavimui greitai sustabdyti ir netgi kraujavimo prevencijai. "Arch Therapeutics" patarėjas medicinos klausimais Floyd'as Loop'as teigia, jog medžiagą būtų galima pritaikyti įvairiose operacijose, įskaitant smegenų, širdies ir prostatos. Pavyzdžiui, kai šalinami dideli augliai, prasideda plačiai pasklidęs kraujavimas, ir gydytojams tenka sugaišti daug laiko jam sustabdyti. 

Loop'as taip pat mano, jog technologija padės ne tik sutaupyti laiko, bet ir pagerins operacijų rezultatus. Medžiaga galėtų sumažinti kraujo perpylimų bei pakartotinių kraujavimui sustabdyti reikalingų operacijų poreikį. Be to, realu, jog infekcijų   tikimybė taip pat sumažės.

Medžiaga taip pat pasieks ir pirmąją pagalbą bei kitas medicinines greitojo reagavimo tarnybas, įskaitant karo gydytojus. Medžiaga sėkmingai gali būti naudojama kraujavimui stabdyti tiesiog nelaimingo įvykio vietoje. Ji pasižymi ilgu saugojimo terminu, dėl to galės būti komplektuojama pirmosios pagalbos rinkiniuose. Medžiagą kūnas vėliau nesunkiai suskaido (priešingai nei kitų kraujavimą stabdančių medžiagų atveju). Tačiau kol kas kompanija perspėja, jog dar būtina atlikti bandymus, kurių metu bus įsitikinta medžiagos tinkamumu naudoti ne operacinės sąlygomis.

Pati medžiaga susideda iš natūraliai aptinkamų amino rūgčių. Jų deriniai sudaryti taip, kad suformuotų peptidines jungtis ir spontaniškai jungtųsi į ilgus siūlo pavidalo mikrodarinius. Katalizatoriumi šiam procesui tarnauja druskos turinti vandeninga aplinka - lygiai tokia pati kaip ir mūsų kraujas. Šių "siūlų" tinklelis veikia kaip fizinis barjeras kraujui ir kitiems skysčiams.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)