Surastas naujas baltymas, stabdantis ŽIV plitimą  (0)

Rockefeller universiteto bei Aaron Diamond AIDS tyrimo centro darbuotojai atpažino molekulę, kuri padeda stabdyti ŽIV sklidimą organizme. Užuot visur „plaukiojęs“ ir taip užkrėsdamas kitas ląsteles, baltymas su viruso dalelėmis prisišlieja prie ląstelės išorinės membranos tarsi būtų ten priklijuotas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš porą metų tie patys mokslininkai nustatė, jog ŽIV-1 dalelės išsilaisvina nuo lipnaus membranos paviršiaus, naudodamos baltymą Vpu. Tačiau dabar jie rado tokį baltymą, kuris pritraukia ŽIV daleles prie savęs ir prisišlieja prie ląstelės išorinės membranos. Baltymas pavadintas „tetherin“ (angl. Tether - virvė, grandinė).

Mokslininkų tyrimai vyko pasitelkiant visų genų informaciją. Buvo transliuojami („gaminami“) visi galimi baltymai. Tada atliekami palyginimai tarp baltymų, kurie neturi tokių savybių kaip Vpu baltymas. Taip mokslininkai rado labiausiai tinkantį baltymą – tetherin‘ą. Rastas baltymas puikiai sugebėjo daugumą ŽIV dalelių pritarukti prie savęs.

Tai yra naujas ląstelės savigynos būdas. Ateityje tai turėtų paskatinti ir kitų baltymų, padėsiančių apsiginti ląstelėms ne tik nuo ŽIV, paiešką. Jei vaistų tyrėjai sugebėtų suderinti Vpu ir tetherin baltymus, galbūt jie žengtų naują žingsnį terapiniame gydyme.

Parengė: Evaldas

Plačiau: Protein discovered that prevents HIV from spreading


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)