Iškirpus vieną geną nugalėtas Ebola virusas  (3)

Ebola – mirtinas virusas, potencialus biologinis ginklas, esantis labiausiai bijomų egzotinių patogenų sąraše. Nuo šio viruso nėra jokios vakcinos ar gydymo metodų. Todėl mokslininkai, tyrinėjantys ši virusą, turi būti ypač atsargūs ir gali dirbti tik specialiai tam pritaikytose laboratorijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Viskonsino-Madisono universiteto („University of Wisconsin-Madison”) tyrėjų grupė sugalvojo genetinį būdą, kaip sustabdyti viruso plitimą bent jau tyrinėjimo metu. Virusas patalpinamas tarp specialių ląstelių, kur jis nebe toks pavojingas, todėl atsiranda galimybių jį analizuoti. Iki šiol šio viruso tyrinėjimai buvo labai ribojami, o ir tyrimai buvo labai brangūs. Visoje žemėje buvo tik kelios laboratorijos, kuriose buvo galima tirti šį virusą. Tačiau naujasis metodas suteikė galimybių išplėsti šito patogeno tyrinėjimą.

Egzistuoja keletas Ebola viruso atmainų, o pirmąkart virusas pasirode 1976 metais Sudane ir Zaire. Virusas sukelia karštinę, nuo kurios miršta 50-90proc. juo užsikrėtusių žmonių.

Ištirta, jog šis virusas priklauso nuo vieno geno – VP30. Genas – tai baltymą koduojanti DNR seka. Iš viso virusas turi vos 8 genus (pvz.:žmogus turi 30-40tūkst. genų) ir yra priklausomas nuo šeimininko ląstelių, kurios ir aprūpina molekuliniais mechanizmais sėkmingai veiksiantį patogeną. VP30 genas transliuoja(gamina) baltymą, kuris įgaliną virusą kopijuoti šeimininko ląsteles. Vadinasi, be baltymo virusas negali užaugti.

Normaliose ląstelėse genetiškai modifikuotas virusas neauga. Universiteto mokslininkai tokį pakeistą virusą patalpino į ląsteles turinčias VP30 baltymą ir ekspermentas parodė, jog virusas, esant tokioms sąlygoms, užaugo. Taip įvyko todėl, jog jis gavo sau reikalingo baltymo, kurio buvo ląstelėse į kurias virusas buvo patalpintas. Prireikė keletos metų kol buvo surastas virusinis baltymas.

Kolkas, gyvas Ebola virusas gali būti tiriamas tik specialiose BSL 4 (BioSafety Level 4) laboratorijose. Neseniai nauja šio viruso atmaina pasirodė Ugandoje, kur žuvo mažiausiai 40 žmonių. Taigi virusas vis dar egzistuojantis ir yra labai rimtas.

Genetiniai tyrimai tampa vis populiaresni. Tačiau tai užima daug laiko, pavyzdžiui kaip ir šio Ebolos virusinio baltymo paieška,tad efektyvus gydymo metodas gali būti atrastas dar negreit.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (3)